Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 6, 2012

Коментари: 1

Общото съжителство с различни хора в блок често се оказва трудна задача. Взаимоотношенията между съседите се изострят най-вече поради технически проблеми, свързани с ремонт, проблеми с шума, събиране на такси, назначаване на домоуправители и касиери и др.

В някои блокове има интересни казуси, като например случай с помещение без регламентирано значение в нотариалните актове на живеещите там. Със съгласието на живущите в него временно се нанася лице, което не се задължава да плаща наем. Впоследствие възникват проблеми, след като същото лице не желае да напусне доброволно помещението и заплашва със съд за самоуправство.

Макар тази история да звучи като филмов сценарий от сериалите „Етажна собственост” или „Столичани в повече”, тя съвсем не е прецедент в България. Специалистите дават няколко съвета за действие, не само в тази, но и в други подобни ситуации.

Адвокат Милена Миткова е категорична, че живеещите там няма как да бъдат съдени за самоуправство. Тя изразява своето учудване от това как е взето решението лицето да живее там и дали е станало след общо събрание.

В случай, че е имало събрание, трябва да се свика ново или „наемателят” да бъде поканен да напусне помещението в тридневен срок, тъй като го ползва без основание. Юристът съветва да се съберат трима души от входа, да вземат видеокамера и да направят протокол-опис на вещите в помещението, да се подпишат и да сменят патроните.

Вещите може да бъдат преместени в мазето и собственикът на мазето да ги пази до поискването им от лицето. Миткова уверява, че полицията не би създала проблеми на живущите, а само би изискала писане на обяснение.

Консултант Емилия Иванова споделя мнението на адвоката и допълва, че за да не се налага да дават обяснения на полицията, може още при изнасянето на вещите да бъде повикан кварталният. Освен това, според нея фактът, че помещението не е упоменато в нотариалните актове, не е проблем, тъй като е в проекта на сградата и е съсобственост в отделните идеални части.

Според друг експерт – консултант Енчо Коринов, е възможно помещението да е описано като „помещения за велосипеди или детски колички” в проектната документация. С него се разпорежда етажната собственост.

Специалистът предлага законният представител на етажната собственост да връчи нотариална покана за напускане с определен срок на лицето. Поканата трябва да е изготвена от адвокат. Такива действия дават добър резултат в практиката, обяснява Коринов.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Винаги когато има КАНДИДАТ наемател е ВАЖНО да се уговори начин за раздяла преди Кандидата да стане Наемателят. Така се намаляват проблемите. Ако кандидат наемателят не приеме описаният начин за раздяла / ИЗГОНВАНЕ / не подписвайте договор за наем с този човек. Участващите в Общо събрание на Етажната собственост е добре да се научат да поемат отговорност. Много е лесно да кажеш на домоуправителя : - Ти намери там, някой, да влезне, да започне, пък ще видим ... Ха, ха, поемете отговорност за решенията си , моля !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив