Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 7, 2012

"Търсенето на жилища в България ще остане слабо до края на 2012" - според Knight Frank

Търсенето на българския жилищен пазар вероятно ще остане слабо през останалата част на 2012 г., прогнозираха от консултантската компания Knight Frank за Investor.bg. Цените на жилищата в България продължават да се понижават, макар темповете на спад да се забавят. Цените паднаха с 0,4% през първите три месеца на 2012 г. спрямо спада от 1,5% през последното тримесечие на 2011 г.
"Предвид безработица от близо 13%, все още ограниченото наличие на ипотечни кредити и дълговата криза в еврозоната (основният търговски партньор на България), за която решение все още не се вижда, няма основание за очакван ръст в търсенето на жилища", каза в свой коментар за Investor.bg Кейт Евърет-Алън, партньор Международни жилищни проучвания в Knight Frank.

Тази теза се потвърждава и от най-новите икономически показатели, добави тя. БВП на България се повиши с 1,7% през 2011 г., но прогнозите за 2012 г. са за по-слаб ръст от 0,8%. Предвид приближаващите избори през 2013 г., малко вероятни са да бъдат въведени особени промени в жилищната политика.

43-о място

Според глобалния индекс на цените на жилищните имоти на Knight Frank за първото тримесечие на годината България се нарежда на 43-о място сред 53 пазара по изменение на цените на жилищата за периода. Според него те са се понижили с 4,3% на годишна база и с 1,9% на шестмесечна.

Най-голям спад е отчел пазарът в Ирландия, където жилищата са поевтинели с над 16% за годишната база, следвана от Гърция, Португалия и Полша, съответно със спадове от 9,8%, 8,6% и 7,3%. Водеща е Бразилия, където цените са отчели ръст от 23,5% за година, като данните обаче са на база офертни цени. Тя е следвана от Естония, Индия, Австрия и Германия с ръстове от 13,9%, 12%, 11% и 9,8%. Общият индекс на цените в световен мащаб отчете годишен ръст от едва 0,9% за първите три месеца, което бе най-слабото ниво от дъното на рецесията насам, сочат данните на Knight Frank.

Всички погледи към Европа

Отслабващият сентимент се дължи на кризата в еврозоната, решението на МВФ за негативна ревизия на прогнозата за БВП и опасения относно изгледите за глобално икономическо възстановяване. Несигурността около дълговата криза в Европа и политическата парализа в Гърция засегнаха сериозно търговските и инвестиционни решения, както и потребителското доверие по света, казват от компанията.

Следващите три до шест месеца ще бъдат критични за глобалния жилищен пазар, като всички погледи ще са вперени в Европа. Ако недоволството в Испания и Гърция бъде овладяно, а Франция и Германия се споразумеят да приемат стабилни политики в полза на ръста, то кризата би могла да разхлаби схватката си. При всички положения индексът на Knight Frank за жилищните цени по света ще започне да се засилва отново едва през 2013 г., и то през втората му половина.

По статията работиха: автор Ангел Милев, редактор Бойчо Попов от
Investor.bg, източник: imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив