Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 15, 2012

С всяка изминала година в ежедневието си все повече се доближаваме до високите технологии. Представете си следния текст на обява за продажба на недвижим имот: „2 бани, 2 спални, кухня. Имотът е изцяло автоматизиран.“

Подобно описание съвсем не е част от научнофантастичен филм и много скоро може да се превърне в описание на реално съществуващо място.

Футуристичната визия и функция на домовете на бъдещето, които се управляват с няколко натискания, все по-бързо започва да се приближава до реалността и едно от големите технологични събития за пореден път го доказа.

Съвсем наскоро тази година, между 27 фeвруари и 1 март, в Барселона се състоя събитието „Mobile World Congress“. На него се събраха най-големите компании от областта на безжичните технологии. Сред участниците бяха фирми като AT & T, Qualcomm, Sony и Intel . Чрез своите продукти те показаха как всичко в нашия дом – от ключалката на вратата до термостата на телевизора, може с лекота да бъде контролирано посредством смартфон или таблет.

Подобен вид цялостни технологични решения вече от години се обсъждат и демонстрират  сред специалистите, но така и не намират своята пазарна ниша извън обсега на най-технологично настроената част от хората, която разполага и с необходимите средства да си позволи подобни продукти.

Днес обаче хардуерът и софтуерът са достатъчно достъпни, за да могат високите технологии, които управляват цял един дом, да стигнат и до масовия потребител.
Към момента единствената пречка, която спира навлизането им, се оказва съвместимостта. Отделните компании все още не са се договорили относно унифицирана концепция на идеята за дистанционно управляван дом.

В рамките на конгреса Intel представи технология за цялостно управление на дома, с която без да е необходимо всички уреди да бъдат свързани безжично, системата позволява на уредите да комуникират чрез т.нар. връзки „машина към машина“. Това става като цялата електроника в дома като хладилник, миялна машина, климатик и други се включат към централен рутер, който е свързан с Интернет и съответно контролиран оттам.

От компанията AT & T също разкриха своята платформа за управление. Тя дава възможност и охранителни фирми да свързват системите си с нея. Чрез мрежата на AT & T всеки потребител може да управлява както сигурността на дома си така и отоплението, осветлението, охранителните камери и дори фурната в него с помощта на iPad.

Производителят на чипове Qualcomm от своя страна демонстрира новата си "Hy-Fi“ система. С нея всички аудио и видео устройства могат да бъдат вързани в едно, като това ще позволи на потребителя да слуша музика от хард диска на компютъра си през телевизора си.
На изложението и гигантът Sony представи визията си за „свързан“ дом. От компанията показаха как можете да свържете всякакъв смартфон с марка Sony към телевизор и да управлявате съдържанието на телефона си с телевизионното дистанционно.

Всички тези нови продукти звучат обещаващо, но проблемът с уредите от различна марка все още не е решен. Всяка разработена платформа е несъвместима с другите и това прави налагането й като масов продукт трудно, като същевременно го отлага във времето. При липса на унифициран стандарт за всички устройства въвеждането на подобна технология стои под въпрос.

Засега тя е възможна реалност само за хората, които могат да си позволят да се сдобият с уреди от еднаква марка в дома си. И понеже за повечето средностатистически потребители това все още е по-скоро фантастика отколкото реалност, технологичният дом за момента остава част бъдещето, макар и от близкото.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив