Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 18, 2012

Разплащането на битовите сметки понякога става причина за спорове между членовете на едно домакинство. Когато обаче става въпрос за наемател и наемодател, решението на подобен вид проблеми става още по-трудно. Например не се знае на кого принадлежи отговорността за плащане на такса смет, ако това не е упоменато в договора за наем.

Консултант Петър Петров дава максимално точно обяснение за подобни случаи. Той твърди, че такса смет се причислява към данъците на имота. Експертът допълва още, че в договора би трябвало да е установено, че текущите разходи са задължение на наемателя. В този смисъл таксата смет не е текущ разход. Според Петров наемодателят не може да задължи наемателя да плаща тази такса.

Брокер Дарина Задурян също е на мнение, че няма законово право на наемодателя, с което той да изисква заплащане на данъка. Друг брокер – Кристина Найденова констатира факта, че таксата смет се заплаща от собственика на имота. Това е описано в Закона за местните данъци и такси.

Договарянето за това кой трябва плаща такса смет се обсъжда още повече, когато става въпрос за отдаване под наем на търговски обекти – магазини, ресторанти, кафенета и др., защото там размерът на таксата е значително по-голям.

Има възможност за споразумение между наемодател и наемател за отстъпка от наема при заплащане на таксата, обяснява консултант Емилия Иванова. Друга опция е да се посочи, че наемната цена е формирана от няколко „пера”, едно от които е размерът на таксата.

Брокер Димитър Велков е съгласен с твърденията на колегите си. Той подчертава, че договарянето не трябва да се подценява при подписването на договора за наем. Всяко едно подобно решение трябва да се отрази на размера на наемната цена.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив