Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Ное 2, 2012

Учени от холандския Делфтски технически университет са започнали полеви изпитания на самовъзстановяващ се бетон, пукнатините в който се запълват от специални бактерии, съобщи Би Би Си. Учените са успели да създадат уникалния бетон, като са използвали бактериите от рода Bacillus, предаде БТА.


Специалистите са добавили в материала гранули, съдържащи спори на микроорганизмите, а също гранули с калциев лактат. Освен че веществото служи като източник на енергия за бактериите, при преработката му се получава калцит (една от формите на калциев карбонат), отлаганията на който запълват пукнатините. Процесът стартира, когато бетонът се напука и в дупките попадне влага. Дотогава спорите в материала се намират в спящо състояние и са способни да запазят жизнеспособността си в продължение на години.

Първите лабораторни опити са показали, че бактериите действително запълват пукнатините с калцит. При това изчезват както големи дефекти, така и микропукнатини с размер около 0,2 милиметра. Последните не влияят на механичните характеристики на материала и обикновено се допускат от строителните норми. Попадналата в тях влага и последващото й замръзване обаче увеличават големината им и в крайна сметка довеждат до разрушаване на конструкцията.

Сега холандските учени трябва да демонстрират свойствата на новия материал извън стените на лабораториите. Изпитанията трябва да приключат в продължение на 2-3 години, след което, при успех, технологията ще бъде внедрена в производството.

Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив