Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 23, 2012

Признаците на съживяване на сектора на недвижимите имоти в България не трябва да бъдат бъркани с цялостно възстановяване, но най-малкото дават основания за надежда, пише Файненшъл таймс. Може би пазарът вече е достигнал дъно. По данни на Colliers International обемът на инвестиционните сделки през 2011 г. се е уличил до 186 милиона евро, най-високото ниво от 2008 г. насам, предаде DarikFinance.


Все пак тези данни са изкривени от продажбата на Мол София, един от най-големите търговски комплекси в столицата, която представлява 55% от обема на инвестициите за годината. И цените продължават да се понижават, макар и с по-бавен темп. Но при по-високия клас имоти се наблюдава стабилизиране.

В средата на миналото десетилетие, секторът на недвижимите имоти беше основен двигател на икономическия растеж на България и магнит за преки чуждестранни инвестиции, като към институционалните инвеститори се присъединиха много индивидуални, особено хора от Великобритания и Ирландия, които вложиха парите си основно във ваканционни имоти. През 2009 г. в резултат на международната криза, балонът в имотния сектор на България се спука и много от вложенията на инвеститорите „изгоряха“, така че към българския пазар трябва да се подхожда с повишено внимание.

Бавното възстановяване на икономиката на страната е един от факторите, пораждащи безпокойство. МВФ намали прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт на България през 2012 г, до 0.7 на сто. Това би бил изключително слаб ръст за всяка развиваща се икономика, особено ако отчитаме, че става въпрос за най-бедната страна в Европейския съюз.
Тодор Брешков, председател на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, коментира, че очаква 2012 г. да бъде още една лоша година за жилищния пазар в страната, като е възможно понижение на цените с още 10-20%.

Според експерта основният проблем е, че банките са много предпазливи при кредитирането на покупки на имоти, освен ако не очакват сигурни парични потоци. В същото време търсенето остава слабо, както от страна на институционалните инвеститори, така и от физическите лица.

А нивата на незаетост са високи – около 25.4% за офисите  и 18% за имотите от висок и среден клас, сочат данните на Colliers. И това, въпреки че от 2010 г. на пазара не са пускани нови мащабни проекти. Надеждите, че ирландските и британските инвеститори ще бъдат заменени от руснаци и жители на балтийските страни, не се реализираха. Пазарът остава замръзнал на дъното.

На този фон е важно инвеститорите да бъдат внимателни, и да извлекат уроци от миналото. На първо място трябва да избират имоти с добра локация, а не както правеха по-ентусиазираните купувачи преди, особено във ваканционния сегмент, които купуваха имоти на места без почти никаква инфраструктура, бързайки да осребрят бума в сектора.

 

www.imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив