Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 20, 2013

Доклад на Световната банка прогнозира, че до 2050 година България ще преживее драматичен спад по отношение на хората в трудоспособна възраст. Според доклада, който беше представен в софийския хотел "Шератон", в този период броят на хората в трудоспособна възраст ще намалее с до 40% и това ще изправи страната пред сериозни трудности.

Според експертите на Световната банка е неминуемо увеличаването на официалната пенсионна възраст, а резерви специалистите виждат в увеличаване на производителността на труда.

Експертите смятат, че само с увеличаване на производителността България може да избегне спад в доходите. Според тях страната може да привлича и работна сила от чужбина.

Докладът, озаглавен „Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението: Възможни варианти за България“, беше официално представен в петък, 20 септември.

Експертите на Световната банка са на мнение, че увеличаване с 6% на пенсионните вноски може да реши проблема, но не го препоръчват, понеже това щяло да увеличи размера на сивата икономика.

Вместо това те предлагат увеличение на вноските с 2 процента и вдигане на пенсионната възраст над 65 години, като тя се изравни за жените и мъжете.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив