Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 14, 2013

Коментари: 1

Всеки продавач на жилище вероятно се пита дали трябва да прави ремонт преди да го обяви за продажба. Ще увеличат ли подобренията стойността на имота или пък е нужна само лека козметична промяна преди предлагането му на пазара. Едно е сигурно – новият собственик трябва да е убеден, че купува нещо добро. 

Качествено направеният ремонт повишава вероятността за сделка и със сигурност оказва влияние върху крайната цена. Всичко това обаче е свързано със значителни финансови средства, които трябва да надхвърлят себестойността си при продажбата. Въпросът е кога е необходим ремонт и колко голям да бъде той.
 
Най-напред се опитайте да си отговорите на въпроса какво би трябвало да се промени в къщата, за да ви хареса на вас самият. Ако са вложени качествени материали, допадащи на вкуса ви, това би трябвало да се отрази на цената. Хубаво е подобренията да понижават разходите за живот в жилището на новия собственик и максимално да го улеснят.
 
Много зависи от моментното състояние на жилището, обяснява брокер Антон Илиев. Според него по-добрият вариант е да се намали цената, вместо да се влагат средства за скъп ремонт. Така кандидат-купувачът ще може сам да прецени в какъв цвят да декорира стените на новия си дом, каква подова настилка да си сложи и т.н.
 
От друга страна, ако можете да подобрите някои неща по къщата само с труд, определено ще има положителен ефект върху външния й облик. Ако можете да отделите един уикенд и да почистите двора би било много добре, а реално няма да вложите нищо друго освен малко труд. 
 
Може да придадете значително по-добър вид на прозорците като ги изчистите с няколко стари вестника. Махнете паяжините от ъглите по тавана, почистете пода, изхвърлете всичко ненужно от мазето и гаража и т.н. Всичко, което по някакъв начин ще подобри външния вид на дома, е в плюс.
 
Ако по жилището има сериозни неща за ремонт, които отблъскват купувачите, не е лошо да се пипне тук-там, но всичко е индивидуално. Например, ако в къщата няма вода и вътрешна баня и тоалетна, то това би било много по-голям проблем отколкото това, че дограмата е стара и мазилката е олющена на места.
 
Но ако няма нужда от сериозни ремонти, слагането на по-добра дограма и направата на външна или вътрешна изолация за по-ефективно отопление също са от полза. За външна изолация на жилището брокерът препоръчва неопор 5-6 см, каменна вата или стиропор, но с дебелина 10 см. От трите варианта той залага на каменната вата.
 
Санирането намалява разходите за отопление с до 30%. С това намалява и топлообменът между атмосферата и жилището (т.е. помещението изстива по-бавно), защото се повишава топлинното съпротивление на съответните стени. Преди да се започне саниране, трябва добре да се прецени какъв изолационен материал да се използва, предупреждават експертите.
 
За топлоизолация на панелки масово се използва фибран, който е с добри хидроизолационни свойства. Това обаче предполага, че влагата, която е вътре в помещението излиза по-трудно навън и влажността като цяло може да се повиши.
 
В различните райони в България цените за основен ремонт са различни спрямо процента на безработица, коментира брокер Наско Доков. Специалистът дава пример с цените на ремонтни дейности в столицата.
 
Латекс и блажна боя струват 4 лв./кв.м; гипсова шпакловка – 7.5 лв./кв.м.; фаянс, теракота – цена на плочките на кв.м; топлоизолация – 35 лв./кв.м; хидроизолация – 12.60 лв./кв.м; циклене на паркет – 4.50 лв./кв.м; фугиране – 1.5 лв./кв.м, общо с лакиране – 7.00 лв./кв.м и т.н. В цените са включени трудът и материалите. ВиК и смяна стари щрангове с полипропилен струват около 100-140 лева.
 
Изводът е, че преди продажбата е добре да се направи само почистване и козметично освежаване за постигане на по-добър търговски вид, стига да няма някакви по-сериозни проблеми за отстраняване. Големи и скъпи подобрения са излишни. Често пъти основните ремонти не оказват съществено влияние върху цената и затова не са рентабилна инвестиция.
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Браво !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив