Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 12, 2013

При покупката на жилище се взима предвид не само цената, местоположението и състоянието му, но и дали е ново строителство. Ако се окаже, че бюджетът на купувача стига само за панелно, то тогава може да възникнат някои въпроси относно здравината на този тип жилища и срокът им на годност за експлоатация.

Архитект Деян Попдимитров не препоръчва да се купува панелно жилище. Той допълва, че след саниране (включително конструктивно) живота на панелните сгради може да бъде удължен неколкократно. Експертът сравнява поддръжката на панелен блок с техническия преглед на кола.

Щом дори един автомобил се нуждае от технически преглед и  чести ремонти всяка година, то неподдържането и липсата на ремонт на сграден фонд на над петдесет години със сигурност ще има по-големи поражения. Попдимитров обяснява, че рано или късно държавата ще принуди собствениците на панелни жилища  да ги санират.

Архитектът уточнява, че зад последното стоят както по-строгите изискванията за енергоефективност от Европа, така и много силни икономически интереси от строителния бранш. По думите на специалиста тухлата например е за предпочитане, защото там сериозните конструктивни проблеми (ако съществуват такива) ще са видими.

В заключение Попдимитров съветва, ако все пак купувачът се е спрял на панелно жилище, да заведе намясто опитен конструктор или архитект, който да огледа жилището. Той може да разкаже по-конкретно за вида използвани панели и да констатира възможни проблеми и дефекти.

От своя страна брокер Кристина Найденова твърди, че е най-добре да се закупи тухлено жилище, ако има такава възможност. Разликата в цените на подобни жилища, но различен тип строителство, е доста голяма. Цената също е от значение, коментира брокерът.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив