Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Окт 10, 2012

Икономическото развитие, иновациите, културата и туризма са сред ключовите фактори за успеха на един град

Българската столица е 12-ият в света град в класацията за най-високи нива на доходност по отношение на инвестициите в бизнес имоти.

Това става ясно от доклад на световната компания Cushman&Wakefield, представен от партньора й за България, Сърбия, Косово и Македония Forton International.

Тази незавидна позиция е следствие от глобалната икономическа криза, при която повечето международни инвеститори се отдръпват от по-рисковите пазари и се фокусират върху най-ликвидните и зрели такива.

Въпреки че кризата отвори много възможности за опортюнистични инвестиции, тъй като редица първокласни имоти на по-рискови пазари са подценени, интересът към България остава нисък.

София изостана като инвестиционна дестинация в световните класации, въпреки добрия обем висококачествени офис и търговски площи, които се появиха на пазара в последните години. Варшава и Прага доминират в Централна и Източна Европа и привличат голяма част от инвестициите в региона предвид успеха си в преодоляването на кризата, предоставянето на качествена бизнес среда и близостта си до Западна Европа”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.

„Сравнително слабата икономическа активност, високите лихвени нива и високата задлъжнялост на собствениците на сгради в София накараха повечето международни инвеститори да отложат плановете си за дейност в България, независимо от факта, че инвестициите в България предлагат над 20% възвръщаемост върху собствения капитал. Надяваме се, че с времето тези фактори ще се променят в положителна насока, което ще върне София на инвестиционната карта на Европа“, допълва Койнов.

Ню Йорк, Лондон и Токио формират челната тройка в класацията на градовете, привлекли най-много инвестиции в недвижима собственост, посочва още докладът на Cushman&Wakefiled. Четвъртата и петата позиция заемат Париж и Лос Анджелис, като американският град измести Хонг Конг, който бе на пето място преди година. Като най-атрактивни за инвестиция в хотели от световната компания определят градовете Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.

Според анализаторите няколко са факторите, които предопределят степента на развитие на даден град. Икономическото развитие, степента на населеност, търговията, финансите, иновациите, качеството на живот, културата и туризма са сред ключовите двигатели на успешните градове.

САЩ, Великобритания и Япония са държавите, предлагащи най-добри условия за търговия. За бизнес и финансови услуги най-добрите градове отново са Лондон, Ню Йорк и Токио. По отношение на иновациите най-добри през изтеклата година са били градовете Бостън, Сан Франциско и Париж.

Екологичният транспорт също се оказва ключов фактор за успешното развитие на градовете, сочи още докладът на световната компания. Първенци в това отношение са Берлин, Копенхаген и Монреал. Образованието и уменията на населението пък са на най-високо ниво в Лондон, Париж и Бостън. В топ 3 на градовете с богата култура и развит туризъм отново са Лондон, Париж и Ню Йорк.

Градът, предлагащ най-високо качество на живот в света е Виена, Австрия, следван от Цюрих, Швейцария и Окланд, Австралия.

източник: expert.bg, снимка: expert.bg,

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив