Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 11, 2012

Столицата ни обаче изостава като инвестиционна дестинация в световните класации въпреки добрия обем качествени офис и търговски площи

София е сред 25-те пазари на имоти в света с най-висока доходност, според глобалната консултантска компания Cushman&Wakefield (C&W), представена от партньора й за България, Сърбия, Косово и Македония Forton International.

Столицата ни е наредена на 12 място със средна доходност от инвестициите в имоти от малко над 10 на сто. Само за региона на Европа, Близкия Изток и Африка София е класирана на трета позиция по най-висока доходност от инвестициите в имоти.

Най-доходоносният пазар на имоти в света е Киев, следван от Москва и Мексико Сити, според консултантската компания. На другия полюс са пазарите в Бюрих, Хонконг и Тайпе.

Въпреки доброто класиране на София по доходност обаче столицата ни изостава като инвестиционна дестинация в световните класации, макар и да разполага с добър обем от висококачествени офис и търговски площи, които се появиха на пазара в последните години, посочва Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton.

„Варшава и Прага доминират в Централна и Източна Европа и привличат голяма част от инвестициите в региона предвид успеха си в преодоляването на кризата, предоставянето на качествена бизнес среда и близостта си до Западна Европа“, допълни той.

„Сравнително слабата икономическа активност, високите лихвени нива и високата задлъжнялост на собствениците на сгради в София накараха повечето международни инвеститори да отложат плановете си за дейност в България. Надяваме се, че с времето тези фактори ще се променят в положителна посока и София ще се върне на инвестиционната карта на Европа“, каза още Койнов.

Ню Йорк, Лондон и Токио формират челната тройка в класацията на градовете, привлекли най-много инвестиции в недвижима собственост, се посочва в доклада на Cushman&Wakefiled. Четвъртата и петата позиция заемат Париж и Лос Анджелис, като американският град измести Хонконг, който бе на пето място преди година.

Като най-атрактивни за инвестиция в хотели от световната компания определят градовете Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.

Според анализаторите няколко са факторите, които предопределят степента на развитие на даден град. Икономическото развитие, степента на населеност, търговията, финансите, иновациите, качеството на живот, културата и туризма са сред ключовите двигатели на успешните градове.

САЩ, Великобритания и Япония са държавите, които предлагат най-добри условия за търговия. За бизнес и финансови услуги най-добрите градове отново са Лондон, Ню Йорк и Токио.

По отношение на иновациите най-добри през изтеклата година са били градовете Бостън, Сан Франциско и Париж.

Екологичният транспорт също се оказва ключов фактор за успешното развитие на градовете, пише още в доклада на световната компания. Първенци в това отношение са Берлин, Копенхаген и Монреал.

Образованието и уменията на населението пък са на най-високо ниво в Лондон, Париж и Бостън. В топ 3 на градовете с богата култура и развит туризъм отново са Лондон, Париж и Ню Йорк.

Градът, който предлага най-високо качество на живот в света, е столицата на Австрия Виена, следвана от Цюрих, Швейцария, и Оукланд, Нова Зеландия.

източник: investor.bg
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив