Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Мар 5, 2013

Коментари: 1

Изчисляването на сметките за изразходвана топлинна енергия трябва да се прави на базата на техническа характеристика за самия апартамент и спрямо нея да се определя цената на топлоенергията. Това заяви архитектът доц. д-р Нели Николова, преподавател по "Сградостроителство и Архитектурни конструкции". Според арх. Николова съвсем различно е положението при тухлени и при панелни стени на апартамент или къща, предаде "Фокус".

„При външните панелни стени, не се уплътняват фугите и няма достатъчно изолация. В една панела има топлинна изолация, но навсякъде бетон свързва външния и вътрешния пласт и се получават топлинни мостове и по този начин топлината излиза или влиза”, обясни арх. Николова и посочи, че междуапартаментните стени са само бетонни, нямат никаква изолация и по този начин един отоплен апартамент може да предава своята топлина на съседния, който е студен.

По думите на специалиста обаче - когато стената е тухлена, няма нужна от изолация.

„Всички тези характеристики определят, че един апартамент трябва да има по-евтина топлинна изолация от друг”, заяви арх. Николова. Според нея друг проблем и зависимостта от значението на квадратурата на апартамента при определяне на самата цена на топлоенергия, като в тази квадратура не трябва да влизат балконите и стълбищата.
 
„Разлика има също и когато тръбите при панелните сгради са извън стената и излъчват топлина и когато са тухлени и не споделят от своята. И в двата случая се плаща еднакво, което не е правилно”, подчерта архитектът и отново призова, че определянето на цената трябва да е индивидуално за всяка къща или апартамент, спрямо неговата изолация, конструкция и материали.
 
По отношение на сметките за електроенергия, архитект Николова коментира, че ако наистина причината за високите сметки за изразходвана електроенергия е удълженият срок на отчитане например за 40 дни, трябва следващият месец потребителят да заплати само за 20 дни и така да не бъде ощетен.
 
„Тежкото обаче е, че именно тези промени и забавяния се правят в най-студения месец от годината - декември”, подчерта експертът. „Чу се гласът на хората за електроенергията, но е време те да започнат да протестират и за високите сметки за топлоенергия, тъй като системата за ценообразуване не е изгодна”, заяви архитектът доц. д-р Нели Николова.
 
 
Източник: www.dir.bg 
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Здравейте г-жо Станишева , Моля Ви, попитайте арх. Николова защо никой не коментира КРАЖБАТА от Топлофикация наречена Сградна инсталация . Махнали сме радиаторите си преди 12 години !!! Какво според арх. Николова дължа на крадливците от Топлофикация - София ? Моля Ви, кажете каква друга дума може да се ползва освен КРАЖБА ? Ще помогна : Отопляваме се с климатик. Плащам редовно сметката на ЧЕЗ и отчисленията за Зелените, Кафявите, Ядрените, НЕядрените, Водните, Слънчевите, Вятърните и каквито и други инвестиции при производството на ток . 130 лева за ток !!! / климатик, осветление, котлони, фурна, микровълнова, телефон, факс, PC, зарядни, хладилник, замразител, СОТ, свързване на Интернет и Кабел и ... / 80 лева за СГРАДНА инсталация !!! КАКВО съм получил от КРАДЛИВЦИТЕ Топлофикация - София ? Топлина ? Това е долна лъжа ! Крадливите сметки изкараха хиляди работещи българи да протестират ... На Орлов мост повечето сме отвратени от кражби и лъжи работещи граждани . Бъдете здрави !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив