Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 21, 2014

Понякога строежите в близост до жилищни сгради нарушават спокойствието на живущите дълго време. Логично е да си зададем въпроса какви са изискванията за работата по строителни обекти в жилищен квартал относно шум, замърсяване и т.н.

Брокер Емилиян Кърчев обяснява как стои въпросът. В общината се подписват документи и предписания за спазването на шум, запрашеност, чистота при излизане от строителният обект и други. Проблемът обаче е в последващия контрол.

Времето, в което е забранено да се шуми, е от 22:00 до 06:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч. следобед. Когато някой смята, че шумът е над допустимите норми, се прави специално замерване за шум от ХЕИ като поръчителят заплаща изследването, посочва специалистът. Ако е над установените по стандарт норми, се дават предписания на фирмата, отговорна за създаденото неудобство. Ако тя не изпълнява нарежданията, следват глоби и т.н.

Но ремонти може да има и в самата жилищна сграда. Някои хора правят големи и продължителни преустройства в дома си. Съответно нивото на шум е много високо – къртене, пробиване и други стандартни, но доста шумни ремонтни дейности. Колко най-дълго може да продължи такъв ремонт и какво могат да предприемат съседите?

Няма срок за продължителност на ремонт в жилищна сграда, твърди Кърчев. Разбира се, никой не прави ремонт за удоволствие, а от необходимост. Друг е въпросът, че този, който прави ремонт, трябва да се съобразява със Закона за етажната собственост и да не вдига шум в часовете за почивка. Човешките разговори дават най-добри резултати.

Друг често срещан проблем, особено през летните месеци, е шумът от заведение с маси на открито. Всяка община има наредба за опазване на обществения ред, както и такава за търговската дейност. По принцип заведенията се нуждаят от специално разрешително, за да работят след 22:00 ч. напомня адвокат Милена Миткова.

Но дори да имат така разрешение, следва да се спазва общественият ред, т.е. никакъв излишен шум след 22:00 ч. Потърпевшите имат право да викат полиция всеки път след този час, когато нивото на шум е неприемливо високо. На свой ред полицаите са длъжни да се отзоват, да установят нарушението и да съставят акт на собственика.

Първо можете да отидете в местното кметство, за да разберете дали заведението има удължено работно време. Ако няма, напишете жалба и я подайте в деловодството. Пуснете жалба и до РИОКОЗ – след проверка те може да предпишат да се намали шумът. До затваряне на заведението едва ли ще се стигне, но проблемът донякъде ще се реши. И също така не забравяйте – викането на полиция винаги помага.

Живущите в центъра имат и друг проблем – шумът от главните булеварди. Мнозина се оплакват, че откритите им тераси събират много прах, а шумът от улицата е непоносим. Решението може да бъде остъкляване на терасата.

За да остъклите терасата си, ви е необходимо разрешение от общината/кметството и съгласие на съседите, обяснява консултант Младен Садинов. Процедурата в общината е продължителна и свързана с разходи. Затова е по-добре да отидете на място в кметството и да обсъдите идеята с районния техник. Разкажете му за проблема и поискайте съвет как най-бързо, лесно и евтино може да се реши въпросът.

Експертът разкрива, че е добра стратегия в този разговор да попитате техника дали има някой познат, когото би ви препоръчал да подготви документите или пък да ви направи остъклението. Да, това може малко да увеличи разходите ви, но ще пък ви гарантира съдействие от страна на техника. Колкото до съседите – там нещата би трябвало да са далеч по-лесни.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив