Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Дек 25, 2012

Коментари: 1

Коледа по цял свят събира различни поколения в едно семейство под един покрив. Хората се готвят със седмици за празника, обикалят магазините, готвят с часове край печката. На празника всички сядат заедно около трапезата, но напрежението витае във въздуха. Една дума накриво и кавгата избухва. Изплуват стари обиди и нерешени семейни проблеми. Защо се случва това?

Една от причините са прекалено високите очаквания на всички от Коледа и голямото семейно събиране, обяснява психологът Свеня Лютге, цитирана от сп. “Апотекен умшау”. Някои хора хвърлят в подготовката много сили и емоция. Дни наред обикалят магазините, търсят подаръци, планират празничната трапеза. Готвят и чистят до последния момент. Накрая сядат край масата капнали от умора.

След като човек се поотпусне малко, усеща, че е пренапрегнат и стресиран. Затова една погрешна дума е достатъчна, за да го обиди или натъжи, пояснява психоложката.

Жените обикновено са по-изнервени, защото върху тях пада товарът за подготовката на празниците. Добре е задачите да се разпределят справедливо между членовете на семейството.

Друга причина за семейната криза по Коледа е принудата за хармония, казва още Лютге. Хората се чувстват принудени да се държат така, сякаш всичко между поколенията е идеално, а това води до емоционално напрежение, което лесно избива навън. Колкото по-високи са очакванията им от празника, толкова по-голяма е вероятността те да не се изпълнят. След като си дадат сметка, че върховното изживяване така и няма да настъпи, положителните емоции отстъпват пред резкия спад в настроението. Поставете си за цел не толкова да се почувствате невероятно щастливи, колкото да запазите спокойствие в бъркотията, в каквато бързо може да се превърне многолюдното семейно събиране, казва Лютге.

“Ако някой отбележи, че елхата е крива или печеното прегоряло, подминете с усмивка. По-важно е, че сте с най-близките си хора”, коментира тя. Стигне ли се до спречкване, най-правилната реакция е нещата да се приемат философски. Лютге съветва околните да не коментират и да не раздухват всяка крива дума или забележка, изпусната в компанията. Ако въпросът не може да бъде изяснен бързо на момента, разберете се да поговорите по-късно, когато емоциите са се поуталожили. В противен случай караницата може да се разпространи като вирус в компанията. Ако все пак прехвърчат искри, формулирайте ясно и кратко какво ви притеснява. Изпускането на парата понякога помага, смята експертката.

Някои конфликти възникват заради различните представи как да запълним по най-добрия начин часовете свободно време. Някои настояват да се иде на църква, други искат да гледат сериал по телевизията. Юношите предпочитат да се забавляват навън с приятели, а баба държи празничното ястие да се получи идеално. Нека семейството да обсъди предварително различните желания, съветва психоложката. Когато си изяснят това, има възможност да се настроят за редуването на заниманията.

Важно е да се уважават интересите и нуждите на околните, казва още Лютге.

За да се избегнат конфликтите, е добре и на празника всеки да разполага с малко време само за себе си. Тогава ще може да върши това, което му е на сърце. Тези паузи спомагат насъбралото се напрежение да намалее. Всички се радват да бъдат оставени на спокойствие поне за малко. Някои семейства се подлагат по празниците на истински маратон от гостувания. Нищо чудно, че децата мрънкат и създават проблеми, защото при повечето роднини им е скучно. Обяснете на малките защо това се налага, обещайте им компенсация за търпението - посещение на пързалката, кино или друго забавление по техен вкус, съветва психоложката. Безкрайното обикаляне на роднините е голям стрес за тях.

Помислете как най-добре да организирате посещенията, така че те да не се превръщат в досада. Може би е по-добре цялата рода да се срещне някъде наведнъж, коментира Лютге. Или пък бабите и дядовците да дойдат при младите. Така децата ще могат да се оттеглят в своята стая, когато им омръзне или се уморят.

Караниците по Коледа понякога започват и заради това, че хората прекарват много повече време заедно, отколкото в нормалното всекидневие. Започват да обсъждат уж невинни теми, но изведнъж навлизат в опасни води - стига се до недоразумение, изпъкват различията в характерите. Не се изолирайте напълно по празниците, гласи друг съвет на специалиста. Понякога двойка без деца решава да се изолира в луксозен хотел и да се наслади на усамотението. В един момент то може да се окаже капан от неовладени емоции. Не оставайте пасивни дори след невинно скарване. Кажете нещо мило за сдобряване на партньора или припомнете някоя семейна шега. Важното е другият да разбере, че държите на него повече от това да излезете прав в някакъв спор. Помислете как сте успявали да го успокоите в друга ситуация и използвайте същия подход.

Почивката може да се използва за срещи навън с приятели или приятни хора. Не вреди и ако човек излезе сам със свои приятели без партньора или семейството. Често напрежението идва, защото хората очакват, след като са с партньора, да се веселят задължително през цялото време.

По празниците хората прекарват часове край натежалите от храна и напитки трапези. Ако прекалим с храната, вредим на фигурата си. Наливането с алкохол обаче обикновено води до скандали, затова внимавайте с чашката, казва Лютге. Никога само единият не е виновен за конфликта. Ако партньорът не знае как да се сдобрите, помогнете му - припомнете му скъп общ спомен или направете романтичен жест за него.
Разделете работата – всеки да помага за празника

- Стресът в последните дни преди Коледа е причина натрупаното напрежение да се отприщи, след като се поотпуснем. Вършете само най-необходимото, съветват психолозите. Не ходете на всяко коледно парти, преценете за кои ангажименти можете да кажете “не”.

- Не се превръщайте в перфекционисти, който кроят планове за невероятен празник. Свръхвисоките очаквания обикновено водят до караници край трапезата. Обсъдете предварително в семейството как ще прекарате почивните дни. Нека за всеки има по нещо.

- Децата са особено чувствителни към рекламите, а желанията им понякога са трудно изпълними за родителите от финансова гледна точка. Подаръци - да, но на разорителното харчене - не, казват психолодите.

- Разпределете задълженията. Жената готви, мъжът осигурява напитките и помага за слагане на масата, а децата украсяват елхата и жилището.

 

Източник: www.24chasa.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Ценни съвети за следващата Коледа...

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив