Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 31, 2014

Сега е моментът за апартамента, както беше модерно да се казва по времето преди 1989 г. Това стана ясно от данните представени на днешната пресконференция на компанията за недвижими имоти Адрес.

Все по-достъпни стават жилищните имоти за българите, сочат изчисления на АДРЕС Недвижими имоти, базирани на показатели като цена на кв.м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити.

Според данните на компанията в момента месечната вноска по кредит за средно жилище в страната с площ от 60 кв.м се равнява на около 49% или половин средна работна заплата. В началото на 2013 година месечната вноска се е покривала от около 55% от средното за страната възнаграждение. Справка на тези показатели за периода преди 2009 година (2000-2009 г.) сочи, че месечната вноска в малка или голяма степен е надвишавала средната работна заплата на българите.

„Истината е, че жилищните имоти не са били по-достъпни от около 10 години насам”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „Вероятно това е и една от причините да отчитаме сериозен ръст в активността на годишна база. Около 9% е ръстът в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с предходната 2012 г. В София това покачване бе с около 10%, а активността в двата големи морски града Варна и Бургас нарасна с около 13-14%. В Пловдив се забелязва с около 15% по-голям брой сделки спрямо предходната година”, допълва Павлов.

Друга отчетлива тенденция през 2013 година бе покачването на сделки за по-големи имоти. Делът на закупените тристайни жилища през последните 12 месеца се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, нараствайки с 50% спрямо 2012 г. И двата типа имоти в момента заемат по около 33% от всички реализирани сделки. Причината за това се корени в падналите цени и в по-ниските лихви на ипотеките, което в момента позволява покупка на тристайно жилище със същата инвестиция на средства, необходима за двустаен апартамент преди няколко години. От АДРЕС отчитат и покачване в дела на закупените парцели, както и лек ръст на продадените многостайни апартаменти. Раздвижването на луксозния сегмент се очаква да е сред тенденциите, които ще бележат пазара през 2014 година.

Цялостно стабилизиране на цените на жилищните имоти отчитат още от АДРЕС за изтеклата година. В някои градове, сред които и София, дори се наблюдава покачване на нивата, макар и в рамките най-много на 1%. Велико Търново, Стара Загора, Благоевград също са сред населените места, където цените на годишна база са скочили спрямо 2012 година. В останалите градове от страната спадът е минимален, най-често в рамките на 1 до 3%.

„В различни периоди от годината регистрирахме покачване на нивата в около 10 града, като в някои от тях отчетохме ръст дори на годишна база”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Ако за 2012 г. средната стойност за столицата беше 652 евро, то през 2013 продажната цена се качи до 658 евро на кв.м”, добавя Богданов.

По думите му обстоятелствата на жилищния пазар в момента разкриват сериозен потенциал за изграждане на ново строителство. За да се случи това обаче е необходимо българите да се почувстват достатъчно финансово стабилни. И към момента има сериозен интерес към нови, качествени имоти, с добро разположение и комуникативна локация. Според АДРЕС няма достатъчна наличност на този тип жилища и е въпрос на време те да бъдат изградени.

Изминалата година беше белязана от скъсяване на периода за сключване на сделка – около ½ от сделките бяха реализирани до 3 месеца, а близо ¼ от жилищата бяха купувани в рамките на 30 дни. Купувачите са добре информирани за пазара и усещат предстоящия недостиг на качествени жилища. Най-разпространеното желание на купувачите е за жилище до 50 000 евро в комуникативен район. Очакванията на АДРЕС за 2014 година е най-масовото търсене да стане за имот до около 55 000 евро.

Макар по-изгодната позиция да продължава да принадлежи на купувачите, отстъпките стават все по-малко значим фактор за пазара на жилища. Около 33% от сделките са сключени с отстъпка в рамките на 2 000 евро. Близо 1/4 от имотите са реализирани без отстъпка, а компромис в цената, по-голям от 10 000 евро, постигат едва 10% от продавачите.

Водещите причини за покупка също се променят – около 83% от хората търсят имот, за да живеят в него, а 10% купуват с цел инвестиция, което е покачване с около 2-3% в сравнение с 2012 година. Според изчисленията на компанията отдаването на имот под наем носи доходност от около 5%, което, с оглед на средните лихви по депозитите от 4% и възможността за ръст на цените на жилищата, превръща отдаването в изгоден ход, посочват от АДРЕС.

Ключова причина за продажба остава необходимостта от пари – около 1/5 от продавачите решават да се разделят с имот с този мотив. Почти толкова голям е и делът на хората, които продават, за да купят друг имот. От инвестиция излизат около 13-14% от продавачите, а преместването е фактор за 15% от хората, сочат данните на АДРЕС. Мотивът, свързан с преместване, е валиден за 5 пъти повече хора към момента с сравнение с периода 2009 – 2011 година. Динамика се вижда и при тези, които продават, за да купят.

Пазарът на жилища бе катализиран и от поведението на банките. Изгодните лихви и достъпността на ипотечните кредити улесниха решението на много хора да пристъпят към покупка на имот вместо да държат парите си на депозит. Делът на кредитите, изтеглени с цел покупка на жилище, не се промени драстично през 2013 година, но все пак се забелязва раздвижване в позитивна насока, посочват от АДРЕС. Сравнение в дългосрочен план отново показва, че сделките с пари в брой трайно намаляват, но се запазват около 70% от всички, а в периода 2009 – 2011 г. тези сделки са заемали дял от 82%.

Опасенията, че политическата ситуация може да повлияе значително на пазара на недвижими имоти, като цяло не се сбъднаха. Мотивът за покупка на по-голямата част от купувачите е да намерят дом за живеене, което превръща придобиването на имот в стъпка от първа необходимост. Макар политическите събития и протестите да накараха някои участници на пазара да отложат сделката, по-ниската активност бе факт само около месец след средата на юни.

По данни на АДРЕС има раздвижване и на пазара на бизнес имоти. Там цените са стабилизирани и това прави всички участници по-смели в действията им. Наблюдава се възраждане на малките бизнес сгради, а все по-голяма популярност набират магазините за специализирани стоки, продукти, произведени във ферми, биопродукти, здравословни храни, пекарни и други. Раздвижване има и по отношение на някои магазинни вериги, които търсят позиции в по-крайните квартали на столицата.

Стабилен е и пазарът на наеми през 2013 година. Средната стойност на най-търсеното жилище е около 300 лева. Този сегмент до известна степен беше раздвижен и от бежанската вълна през изминалата година. По-голямата част от бежанците бяха сирийски граждани, които могат да се разделят на две групи – младежи в група от 2-ма или 3-ма, които търсят работа и пребиваване в страната и търсят имоти от нисък клас. Другата група – семейства с деца, се насочват към по-големи жилища. Влиянието на бежанците на наемния пазар беше временно, тъй като по-голямата част от тях не разполагаха със средства за дългосрочно живеене под наем. Предпочитаните от тях райони са Център, Надежда, Овча купел, Обеля, Дружба, Люлин.

Очакванията на АДРЕС за 2014 година са свързани с покачване в активността с допълнителни 10%, като цените ще варират в зависимост от качествата на имота. Най-силно присъствие на пазара ще имат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.

Лихвите по депозитите вероятно ще паднат допълнително, което ще направи покупката на имот в предпочитана стъпка. Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако днес с тази цел жилище придобиват около 9% от хората, то през 2014 година техният дял може да достигне 15%. Друга очаквана тенденция е свързана с повишаване на броя на сделките с българи, живеещи в чужбина. Банките вече предлагат облекчени условия за тях и те все по-често предпочитат да се възползват от по-високия си доход извън страната в момента, за да купят имот в България.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

преди
  
данните
  
компанията
  
недвижими
  
имоти
  

адрес

  
по-достъпни
  
стават
  
жилищните
  
българите
  
сочат
  
показатели
  
цена
  
средна
  
работна
  
заплата
  
лихви
  
ипотечните
  
кредити
  
момента
  
месечната
  
вноска
  
жилище
  
страната
  

около

  
2013
  

година

  
периода
  
2009
  
степен
  
средната
  
години
  
коментира
  
павлов
  
сериозен
  
ръст
  
активността
  
годишна
  
база
  
броя
  
сделки
  
сравнение
  
предходната
  
2012
  
софия
  
покачване
  
двата
  
града
  
13-14%
  
забелязва
  
по-голям
  
брой
  
спрямо
  
тенденция
  
по-големи
  
делът
  
закупените
  
жилища
  
месеца
  
апартаменти
  
реализирани
  
покупка
  
инвестиция
  
средства
  
отчитат
  
сегмент
  
очаква
  
сред
  
пазара
  
2014
  
цените
  
някои
  
градове
  
дори
  
наблюдава
  
нивата
  
макар
  
рамките
  
богданов
  
стойност
  
столицата
  
евро
  
пазар
  
стабилни
  
качествени
  
сделките
  
бяха
  
близо
  
жилищата
  
купувачите
  
имот
  
фактор
  
отстъпка
  
продавачите
  
хората
  
търсят
  
отдаването
  
наем
  
депозитите
  
превръща
  
посочват
  
пари
  
разделят
  
продават
  
купят
  
мотивът
  
хора
  
2011
  
банките
  
раздвижване
  
по-голямата
  
част
  
живеене
  
стъпка
  
участници
  
бизнес
  
бежанците
  
група
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив