Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 14, 2018

Коментари: 1

Очакваният растеж на доходите на населението вече предизвиква по-малко ентусиазъм

 
Снимка: Economic.bg

И през 2018 г. продължават да се наблюдават ръстове по всички показатели на жилищния пазар в София. Единствената промяна е, че тези ръстове вече се забавят. Това показва последният анализ на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат максимално много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. Това по-забавено търсене очаквано забави и ръста на цените на жилищните имоти в София. Към началото на 2018 г. този ръст е малко под 11% на годишна база, а средните цени остават под бариерата от 1100 евро/кв.м.

Според компанията очакваното повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) и на доходите на населението, както и ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г., ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече ще предизвикват по-малка доза ентусиазъм и стихийност, отколкото наблюдаваните през последните 2 години.

Средни цени и достъпност на имотите

Данните на Bulgarian Properties сочат, че през първото тримесечие на 2018 г. жилищата в София не поевтиняват спрямо нивата, достигнати в края на миналата година, но поне ръстът им на годишна база се забавя.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.45 в края на 2017 г. и е на добри нива. Забелязва се леко подобрение спрямо есента на 2017, когато показателят беше 1.48, тъй като заедно с нарастването на цените на имотите, растат и доходите (с 10.4% за 2017 г. по данни на НСИ) и съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината в София са вписани 5 631 имотни продажби при 5 023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява (от около 8% за 2015 и 2016 г. и 6% за 2017). Това беше очаквана тенденция, която подема на имотния пазар в столицата и в известна степен се дължи на вече приключващите се сделки с имоти в нови сгради, които са сключени в процес на строителство и сега влизат в официалната статистика на вписванията.
Източник Economic.bg
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Метрото променя живота в София ! Това означава, че търсенето на имоти близо до метростанция ще продължи. Собствениците на имоти в райони далече от метро трябва да внимават защото при неправилен избор на кмет и общински съветници може да се окажат собственици на имот в западащ район !!!

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив