Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Мар 13, 2012

                                Красотата на Царствената гора

 

 Резиденция Царска Бистрица е приказно  зелено място, разположено над Боровец. От София има две възможности за пътуване, взима се за час и половина. Посещението струва  три лева и ви отвежда в красив парк с много зеленина, борове и водни каскади. През двора на двореца минава река Бистрица Мусаленска. Самият дворец-музей, за съжаление, не е отворен за посещение. Можете да посетите галерията, в която се пазят фотографии на царската фамилия и събития от 1890 насам, портрети на царица Маргарита, Симеон, малката Калина и пейзажи от парка и двореца.  Всички те са дарени от 15 български художници.

"Царска Бистрица" е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Първите постройки са известни като „Стария дворец”, една от стаите в него е обзаведена като корабна каюта. Архитектурният облик е повлиян от българския възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния. В ловната част на Царска Бистрица се съхранява огромна колекция от ловни трофеи, събирана в продължение на половин век. Повечето животни са отстреляни от цар Борис III, но има също трофеи на княз Кирил и княгиня Надежда, която обичала да ловува наред с мъжете. За съжаление, няма достъп до тази част. В двора се помещава красив малък параклис „Св. Иван Рилски”. Дворецът притежава собствено електрозахранване, което се осигурява от малка електроцентрала "Сименс", инсталирана през 1912 г.

Сега паркът, галерията и параклиса са отворени за посещение. Има приятно кафене. Както и беседки в парка. Няма достъп вътре в сградите - музей. Те все още се използват за лятна резиденция на княгиня Калина и сина й Симеон-Хасан.

Заслужава си да планирате зелено-приказна царствена дневна разходка още  следващия уикенд...

 

Елена Василева-Иванова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив