Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 7, 2012

Коментари: 1

За наематели

Много често наемодателят не разполага с пари, за да извърши освежителен или основен ремонт на имота, който отдава под наем. В зависимост от желания ремонт стойноста може да бъде голяма или малка. Тази стойност Наемателят си я прихваща от наема. Този факт се отразява в наемния договор.

В практиката съществуват няколоко вида уговорки. Ремонтът е за сметка на един, два или повече месечни наема. Друг вариант е, когато в наемната цена се изплаща стойността на ремонта на равни вноски. Например ако договореният ремонт струва повече от три наема, може да се договори всеки месец наемателят да плаща наема с 25% по малко, докато си възвърне похарчените пари.

Когато вашата позиция е да сте наемател, е необходимо да направите следното:

1. Направете логистика на услугата. Колкото повече фирми за  строителни ремонти издирите, толкова по-добре. Определете количеството на извършената работа.

2. Поискайте от всяка фирма оферта. В офертната цена влизат количество и стойност. Разделете ги.

3. Поискайте в офертата да сте наясно колко време ще се върши този ремонт.

4. Питайте кога може да започне ремонтът.

5. Разисквайте какви са гаранциите и неустойките за ремонта.

6. Направете график стъпка по стъпка.

7. Определете колко ще струва работата.

8. Определете колко ще струват материалите.

9. Определете колко време ще загубите вие и преценете колко бихте взели за това време, ако работите извънаредно по вашата специалност.

10. Определете колко време имотът е неизползваем.

Изберете най-оптималните за вас три алтернативи и ги обсъдете с бъдещия наемодател. Разбира се целият този труд, а и допилнителните грижи, емоции и енергия си заслужават само, ако имотът е нещо специално и наемодателят е разбран човек. В противен случай или ако можете да отделите време на изчакване и стратегия за намиране на друг алтернативен имот, е по-добре да се откажете. Вашият брокер за недвижими имоти трябва да ви информира и коментира няколко алтернативни стратегии.

Особено важно е в договора с наемодателя да се уговорите, освен за другото, за две-три важни условия:

1. Срока на договора и как се прекратява.

2. През време на договора да не се отчуждава имотът.

3. Ако наемодателят наруши договора, какви да са санкциите.

Има много случаи на измамени наематели. Преди ремонта наемната цена е 100 индекса. Но вследствие на ремонта цената е скочила двойно или тройно и наемодателят изгонва наемателя и дава имота на високата цена. Наемателят не може да си получи  похарчените пари чрез съда в близко време. Всеки знае, че такива дела понякога се водят дори повече от 20 години. След това време инфлацията отдавна ще е изяла стойноста на парите.

Още съвети за наематели

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Много добри съвети ! --- Хората са важни ! Защо наематели и наемодатели плащат на агенция ? За да не се срещат с нечистоплътни хора и да не виждат лоши имоти, което щяха да правят ако бяха сами на пазара. Работата на брокерът е да открои некоректни хора и рискови имоти. Човечеството е създало УЛАВЯЩИ въпроси, които дават възможност за създаване на портрет на питащия и отговарящия . Добра възможност за имоти, които се нуждаят от ремонт е да бъдат предложени на наематели с домашни любимци. Хората, които отглеждат голямо куче са много отговорни и биха били добри наематели. Кризата е добре дошла за наемателите на жилища, защото имат възможност да избират от много предложения и не се ангажират с ремонти. Когато говорим за офис или магазин / заведение нещата са много по-сложни. В България брокерите имоти не познават бизнеса на търговците и заведенията и това доведе до БЕЗУМНИ наемания на имоти с БЕЗУМНИ ремонти за БЕЗУМНО време и с БЕЗУМНИ загуби за всички .

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив