Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 4, 2013

Популярна практика в последно време у нас е да се изготвят договори тип „режим на имуществена разделност” при сключване на брак. Причина за това не е само нарастването на разводите, но и обезпечаване на бъдещето и нуждата от равнопоставеност между партньорите. В случай, че единият от съпрузите вече има деца от предишни бракове и друго от настоящия, за партньора мъ е важно да е наясно с имотните права на общото им дете.

Брокер Маргарита Генкова обяснява, че ако имотите са закупени преди брака при „режим на имуществена разделност”, ответната страна няма да получи нищо. Наличието на такъв договор е от определящо значение и за това дали другите деца ще получат някаква част от недвижимия имот.

Адвокат Милена Миткова пояснява, че брачните договори нямат сила по отношение на наследство, завещание и т.н. Те регламентират имуществените отношения по време на брака и при прекратяването му с развод. Специалистът уточнява, че режимът на разделност означава, че всичко, придобито по време на брака от единия от двамата съпрузи, остава лично негова собственост.

При евентуална смърт на някой от съпрузите всички негови наследници наследяват по закон това, което е било негово. Наследниците могат да бъдат не само децата, но и настоящата съпруга или съпруг. Ако се придобият имоти по време на брака, при режима на разделност наследниците (децата) ще получат равни дялове от имуществото. 

Липсата на сключен договор „режим на разделност” позволява на когото и да е от партньорите да притежава ½ от даден имот. Съответно, след смъртта наследниците от другите бракове ще наследят само половината от собствеността, а не целия имот. Останалата половина остава за другия съпруг или съпруга, заключава юристът. 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив