Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 16, 2013

Изнасяне на асансьорите от външната страна на блока и озеленяване на покривите са само част от идеите, заложени в типовите проекти за саниране на панелните блокове, които Столичната община е разработила. Проектите ще бъдат предоставяни безплатно на столичани от есента, стига етажната собственост на блока да е взела решение за подобряване на енергоефективността на сградата, в която живее. От столичното кметство обясниха, че в следващите месеци предстои определянето на финансовите параметри на проектите.

"До момента са направени приблизителни финансови разчети на отделните части. Сумата, която ще трябва да плати едно семейство за подмяна на компонентите на топлоизолацията, е около 1400 - 1500 лв.", обясни главният архитект на столицата Петър Диков по време на представянето на завършените проекти в Столичната община. Около 1/3 от тази сума ще бъде отделена за подмяната на щрангове, топломери и циркулационна помпа.

Столичната община е разработила общо 79 типови проекта за цялостно енергийно обновяване на панелни блокове, високи под 10 етажа. Общата цена, която ведомството е платило за тях, възлиза на 218 000 лв.

"По този начин спестяваме средно по 600 лв. на домакинство", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Допълнително от общината са въвели и друга облекчаваща финансова процедура за софиянци – безплатно разрешително за строеж, което преди промяната би излязло около 3000 лв. на вход.

От столичното кметство очакват по-висока активност от страна на жителите на града по отношение на кандидатстването за безвъзмездна помощ по проекта "Енергийно обновяване на българските домове". Средствата по нея възлизат вече на 75% от общата сума, необходима за реализацията на проектите.

"Ако скоро не бъдат санирани панелните сгради, положението ще стане катастрофално", категоричен е главният архитект на столицата. Той обясни, че етажната собственост може да вземе решение да реализира само отделни компоненти от типовия проект на общината.

"Ако например собствениците на апартаменти в даден блок не желаят да имат изнесен от външната страна на блока асансьор – съвсем спокойно могат да се откажат от него." Въпреки това обаче главният архитект е категоричен, че има компоненти, които са от изключителна важност. Санирането с топлоизолация и подмяна на дограмата, както и преработката на системата за топлоснабдяване са от първостепенна важност, смятат от ведомството. По този начин всеки апартамент ще бъде независим от останалите и злоупотребите със сметките ще станат невъзможни. Проектите предвиждат промяната от вертикална на хоризонтанлна разводка, с което на практика всяко домакинство ще може да реши само за себе си дали да ползва услугите на "Топлофикация", или да търси алтернативи за отопление на дома си. Ще отпадне и такса мощност и семействата ще плащат единствено за отоплението на общите части. Отчитането на потреблението ще се извършва дистанционно и услугата топлинно счетоводство също ще стане излишна.

"Всичко това ще се отрази на сметките", категорична е столичната кметица Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че общинските учреждения, които са изцяло енергоефективни (част от училищата и детските градини например), са намалили сметките си за отопление с 40-50%.

Типовите проекти предвиждат и възможност за надстрояване на сградите с едно мансардно ниво. Част от тях включват изграждането на асансьор от външната страна на блока, които ще може да побере 6 души, а не както е в голяма част от сегашните асансьори – 4 души. Според направените предварителни проучвания разходите по асансьорните уредби ще намалеят между 8 и 10 пъти.
Традиционната гледка на висящи отвсякъде кабели по стените на блока ще бъде заменена - кабелите ще се скрият във фасадата, а климатиците ще бъдат поставени зад специални решетъчни структури. Предвижда се част от балконите да бъдат присъединени към апартаментите, за да се осигури по-голяма жилищна площ.

Освен самите блокове от общината се надяват хората да отделят внимание и на прилежащите тревни площи и да облагородят пространствата около жилищата си.

В столицата има 204 000 панелни жилища, които се нуждаят от саниране. Въпреки субсидиите, които Европа отпуска безвъзмездно за енергоефективността на сградите, домакинствата ще трябва да заделят една солидна сума от бюджета си. Според проучване, направено наскоро по повод Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на София, една много малка част от столичани са готови да отделят суми над 100 лв. за ремонт на блока си.

"Едва 3.4% от жителите на северните квартали например искат да дадат над 2000 лв. за подобрения", обясни социологът Павел Вълчев.

Етажните собственици, които решат да се възползват от проектите на Столичната община, ще могат да го направят още тази есен. Първо трябва да се прецени от кой тип е съответната сграда, след което да се направи конструктивно обследване по секции. Върху проекта трябва да се нанесат конкретните особености на блока, да се нанесат направените ремонти и да се подадат документи за строително разрешение.


Източник: www.stroitelstvo.info

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив