Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 7, 2016

Още по темата

За небостъргачите и политиката*

Как лошата архитектура може да води не само естетични проблеми

7 юли 2016

Небостъргачите идват в София

Плановете за високи сгради в столицата се множат, като повечето от тях ще бъдат завършени през 2017 г.

29 дек 2015

Третият великан на центъра

Столичният площад "Македония" ще се сдобие с още един необстъргач - 107-метровата кула ITower

13 ное 2015

Офисният гигант идва

Най-високата сграда - Capital Fort, на "Цариградско шосе" още това лято ще е готова да промени пазара на бизнес площи в столицата

27 фев 2015

Офис проектът на годината

Кулата към мола на бул. "България" ще е най-голямата и почти единствената сграда висок клас, завършена през 2014 г.

9 май 2014

Висок старт

"Форт Нокс" започна изграждането на 130-метрова офис сграда в София

29 яну 2010

124-метров оптимизъм

"Арко тауърс" плати 3.5 млн. лв за разрешителното за строежа на два небостъргача

4 дек 2009

С глава в облаците

Повечето проекти за български небостъргачи са замразени. Няколко все пак ще се строят

8 май 2009
 

Георги Иванов

носи името на първия български космонавт, но не се вълнува особено от надпревари за високи постижения. Въпреки това преди няколко месеца спечели приз, а скоро вероятно ще надскочи постигнатия до момента резултат. Той е изпълнителен директор на компанията "Форт Нокс", която през 2015 г. завърши изпълнението на проекта си за изграждане на най-високата към момента сграда в България – офис кулата Capital Fort на столичния булевард "Цариградско шосе". Засега, защото дружеството вече е готово да започне следващия си проект – за небостъргача Sky Fort.


Sky is the limit*

Първият български истински небостъргач ще се издига на височина от 202 метра и ще бъде в непосредствена близост до Capital Fort. Така къмвече пуснатите в експлоатация преди месеци 42 хил. кв.м офиси клас Аслед няколко години на пазара ще бъдат предложени още 40 хил. кв.м висококачествени офисни площи, в които ще могат да се настанят около 3500 служители.

Те ще бъдат разположени на 36 етажа, а общият брой етажи ще бъде 44, от които три ще са подземни – там ще бъдат изградени 855 паркоместа, а на терена ще има още 45 паркоместа за посетители. Общата разгъната застроена площ (РЗП) е 82 000 кв.м, от които надземната РЗП е 44 380 кв.м.

За разлика от Capital Fort, където има изградени и различни търговски площи като заведения, конферентен център, фитнес зали, салон за красота и други, в Sky Fort фокусът върху офисите ще е още по-ясно изразен. Освен работното пространство небостъргачът все пак ще разполага с кафене на партера и едно заведение, което ще е разположено на върха му, където ще има и панорамна площадка. Между заведението на върха и площадката за наблюдение ще има панорамен асансьор. В сградата ще има общо 19 асансьора, от които 4 ще свързват подземните етажи и партера, а 13 високоскоростни ще обслужват офисните етажи, ще има и един товарен и аварийно-спасителен.

Освен с първия си офисен гигант (поне според мащабите на местния пазар) инвеститорът "Форт Нокс" е известен и като един от първите и най-големи инвеститори във ваканционни комплекси на българското Черноморие, основно в региона на Слънчев бряг и съседните курорти. От това лято вече работи и първият му морски хотел – "Премиер форт" в Свети Влас. Компанията беше специализирана в търговия с метали, но по думите на мениджъра й от няколко години не работи в сектора, като се занимава предимно с друга търговия на световните борси. Съдружници във "Форт Нокс" с равни дялове са Георги Иванов, Станислав Пархоменко и компанията "Вариант София", която е собственост на украинците с български паспорти Игор и Владимир Кукий.

От останалите на пазара ги отличава инвестиционният им подход – търси се дългосрочно управление, а не продажба и изход от вложението, след като имотът бъде завършен. Това е и причината да бъде избран офисният сегмент, който има по-дългосрочна пазарна перспектива в сравнение с жилищните или търговските площи.

На пръв поглед за момента този сегмент изглежда с потенциал – разширяването на съществуващата дейност в страната на редица компании от IT сектора и аутсорсинга ги принуждава да търсят нови качествени офис площи, където да разположат бизнеса си. А заради недостига на такива все повече дружества са склонни да наемат и площи в строеж, коментира преди месец в редовния тримесечен анализ на пазара на бизнес имоти на Forton Станимира Пашова, която е мениджър "Офис площи" в консултантската компания. Данните на MBL|CBRE за второто тримесечие на 2016 г. също показват запазване на тенденцията за намаляване на свободните офис площи в столицата.Според анализа на дружеството към момента за отдаване под наем се предлагат едва около 9% от завършените площи в клас А сгради.

Въпреки това от "Форт Нокс" си дават сметка и за риска, който носи изборът на точно този сегмент, заради характерните особености на офисния пазар в страната в момента – доминиран от аутсорсинг компании, които са много мобилни и обикновено сключват по-краткосрочни договори за наем. В този смисъл на този етап трудно може да се говори и за очакванията за бъдеща реализация на обекта, обяснява Иванов.

На финалната права

И макар и преди около година бившият вече главен архитект на столицата Петър Диков да обяви, че София е готова за небостъргачи, издигането на толкова висока сграда не е било самоцел. Идеята е дошла от архитектите, които са предложили различни по височина и предназначение сгради, обединени в комплекс, който включва и парк с водна площ. Capital Fort и Sky Fort са две от общо трите сгради, предвидени за изграждане в първия етап на предложения проект за Sofia Capital City. Част от него изтече през седмицата в специализирания интернет форум SkyscraperCity, а първата поява бешена сайта на австралийската WindTech, която е правила част от тестовете на небостъргача.

Самият архитектурен проект е дело на българското студио "А и А архитекти", които си партнираха със световноизвестното проектантско бюро Atkins на фаза концептуален проект за Capital Fort. Българското студио е главен проектант и за Sky Fort и Sofia Capital City, без външен партньор.

Според изчисленията на инвеститора изграждането на небостъргача би трябвало да се вмести в бюджет малко под 100 млн. евро. Сходна сума беше вложена в Capital Fort. Самото строителство ще отнеме около пет години, като от "Форт Нокс" твърдят, че имат готовност да започнат веднага след получаването на разрешителното за строеж. Проектите вече са внесени за одобрение от Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община и за издаване на разрешение за строеж. Срокът за произнасяне е до 1 месец, стига да не се изискват допълнителни уточнения.

"На финален етап сме, минали сме много други съгласувания", обяснява Ангел Захариев от "А и А архитекти". Той посочва, че проектът е готов от 4-5 месеца и в момента тече процесът по съгласуването му със съответните държавни и общински органи. Сред най-трудните за получаване е одобрението от службите по въздушния контрол, което по думите на Захариев вече е факт.

Със собствени сили

Както и при вече изградената офисна кула, финансирането на новия проект също ще е със собствени средства. Според последния финансов отчет на "Форт Нокс", публикуван в Търговския регистър, нетната печалба на компанията за 2015 г. е била 12 хил. лв. в сравнение с 2.3 млн. лв. година по-рано. В отчета за управлението през изминалата година се посочва, че собственият капитал продължава да нараства благодарение на неразпределени от предишни години печалби. Общо за периода 2010 - 2015 г. сумата им е над 34 млн. лв., показват данните от финансовите отчети.

За случване на мащабната си визия от няколко години "Форт Нокс" придобива различни имоти в района. През 2007 г. срещу 12.7 млн. лв. (по данни от Имотния регистър) бяха купени близо 15 дка с лице към "Цариградско шосе" от фирмата "Мис 69". Освен непосредствената близост до една от главните пътни артерии на столицата и вече оформящата се по протежението на булеварда зона от административни и търговски сгради сред съществените предимства на локацията е и наличието на план за метростанция на 50 м от обекта – макар и към онзи момент тя още да не е изградена.

Преди две години "Форт Нокс" сключи и още две сделки за други имоти в района. С едната стана собственик на разположения в съседство на Capital Fort магазин на "Техномаркет" заедно с парцели с обща площ над 37 000 кв.м. Той е купен от "Глориент инвестмънт БГ" в началото на 2014 г., като договорът предвижда продавачът да запази за 4 години правата за ползване на земята и сградата. Теренът ще има и лице на бъдещия пробив на бул. "Копенхаген", който ще свърже столичните квартали "Дружба" и "Младост". Другата сделка беше за парцел от 12 682 кв.м и склад от 502 кв.м върху него – те бяха купени от веригата "Метро кеш енд кери", която има магазин в близост. Официална цена не е вписана, но по пазарни оценки стойността на придобитите земи и сгради е около 10 млн. евро.

Бъдещият небостъргач ще е разположен върху терена, купен от "Метро", обяснява Иванов. И посочва, че върху земята от "Техномаркет" и останалите парцели в района, които "Форт Нокс" е купила, ще се строи на по-късен етап.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

  
архитектура
  
софия
  
високи
  
сгради
  
столицата
  
29
  
2015
  
кула
  
гигант
  
сграда
  
capital
  

fort

  
цариградско
  
шосе
  
лято
  
готова
  
пазара
  
бизнес
  
площи
  
проектът
  
българия
  
клас
  
2014
  
  

форт

  
нокс
  
изграждането
  
офис
  
разрешителното
  
2009
  
български
  
небостъргачи
  
няколко
  
иванов
  
първия
  
преди
  
месеца
  
момента
  
компанията
  
2015
  
изграждане
  
вече
  
проект
  
небостъргача
  
небостъргач
  
височина
  
близост
  
години
  
около
  
етажи
  
изградени
  
паркоместа
  
терена
  
площ
  
различни
  
търговски
  
други
  
партера
  
върха
  
сградата
  
общо
  
пазар
  
българското
  
работи
  
търговия
  
думите
  
сектора
  
софия
  
останалите
  
сегмент
  
сравнение
  
страната
  
компании
  
строеж
  
месец
  
данните
  
показват
  
наем
  
етап
  
обекта
  
обяснява
  
макар
  
година
  
главен
  
sofia
  
city
  
част
  
студио
  
архитекти
  
евро
  
захариев
  
посочва
  
сред
  
собствени
  
регистър
  
имоти
  
района
  
бяха
  
купени
  
лице
  
магазин
  
техномаркет
  
парцели
  
купен
  
земята
  
метро
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив