Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 30, 2014

Имотът от търг е добра инвестиция, заради значително по-ниската си цена. Все пак за много купувачи сумата е прекалено висока и често пъти се прибягва до теглене на ипотечен кредит. А самата сделка е колкото изгодна, толкова и рискована.

Ако ви предстои първа покупка на имот от ЧСИ, вероятно си задавате много въпроси. Например към какъв специалист е по-добре да се обърнете, за да ви представлява и подпомага в този процес – брокер или адвокат и колко време обикновено минава от плащането след търга до влизането в собственост?

Не е важно дали ще се обърнете към брокер или адвокат, а дали той има опит в тази сфера, категоричен е брокер Антон Илиев. Той съветва да се търси човек, който е наясно с материята на недвижимите имоти, има опит зад гърба си и работи само или основно в тази насока.

Ако спечелите търга, имате само седем дни, за да преведете цялата сума за имота и е необходимо да разполагате с налични средства, а не с кредит, освен ако не сте го изтеглили предварително, предупреждава експертът.

Начините да купите имот от публична продан посредством кредит са два. Първият е, ако имате високи доказани доходи и сте на работа на трудов договор повече от шест месеца при един и същи работодател или ако сте декларирали висок годишен доход по данъчна декларация.

Тогава бихте могли да изтеглите голям потребителски кредит без ипотека в размер до около 50 000 лв. Но преди да отидете на търг, а не след това, подчертава специалистът. Разбира се, ако подобна сума би ви стигнала да си купите имот и ако можете да погасявате месечни вноски в размер на около 700 лв.

Вторият начин да си купите недвижим имот от публична продан е да ипотекирате предварително друг ваш имот и със сумата, която ви отпусне банката, ще имате възможност да наддавате до размера на вашия кредит, разкрива Илиев.

Брокерът посочва, че от плащането до влизането във владение на имот, купен от публична продан, може да мине и повече от половин година, ако старият собственик обжалва процедурата и ако при нея е имало пропуски.

Някои банки имат сключени договори с определени съдебни изпълнители, така че ипотечният кредит е възможен, допълва адвокат Милена Миткова. Колко време ще мине от търга до влизането ви в имот зависи от това дали длъжникът ще обжалва постановлението за възлагане. Там вариантът е няколко месеца, ако става дума за София, казва още юристът.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив