Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 1, 2013

Много хора притежават наследствени земеделски земи, които не са в регулация. И когато ги потърсят, възниква въпросът къде може да се провери бъдещото им предназначение, влязло в кадастъра. И евентуално – за колко може да бъде продаден имотът.

Ако не сте единствен собственик на земеделската земя, а тя ви е наследство от починали роднини, е добре най-напред да си извадите удостоверение за наследници, съветва брокер Антон Илиев. С този документ ще можете да удостоверите, че имотът е именно ваша собственост, след което можете да си извадите актуална скица от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Когато получите актуалната скица, на нея ще са записани номерът на имота и номерата на съседните имоти. След това можете да намерите вашия имот в цифровия ОУП (Общ устройствен план) на града и така да видите в каква зона попада. ОУП е свободно достъпен в интернет.

Бъдещото предназначение на парцела можете да проверите в ДАГ (Дирекция архитектура и градоустройство) към общината, посочва брокер Кристина Найденова. В София тя се намира на ул. „Сердика“ 5. В ДАГ ще има информация, ако земята наистина е влязла в кадастъра на града.

Търсената информация може да се получи и от съответната служба в общината, в която е имотът. Вероятно е бъдещото предназначение на имота да е за нива. Цената на нивите зависи от няколко фактора – площ на парцела, категория, дали се обработва и др.

Земеделските земи, за които няма сключен аренден договор и не са заявени за обработване от собствениците им, се предоставят служебно на кооперациите от района за ползване, обяснява адвокат Милена Миткова.

Те пък са длъжни да внасят минимална аренда по сметка на общината. Тази аренда се изплаща на собствениците, ако и когато си я потърсят. А кой точно обработва земята, най-лесно и бързо може да се разбере в поземлената комисия.

За делба на наследствени земеделски земи са необходими следните документи: документ за собственост на наследодателите – решение за възстановяване на земеделски земи или друг документ; акт за смърт на наследодателите; удостоверение за наследници, като за наследниците, които са починали, също се вади; данъчна оценка на имотите; скици на имотите.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив