Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 10, 2012

Коментари: 1

Много често отдаването под наем на имот се приема като гаранция за бъдеща сигурност и постоянни доходи. Поради тази причина много хора предпочитат да не го продават, особено ако става дума за жилище. Но все пак някои се решават и на тази стъпка.

Преди да бъдат предприети такива действия обаче, трябва да има яснота около самата процедура на продажбата. Експертите дават няколко съвета.

Адвокат Милена Миткова разяснява значението и мястото на нотариалния акт в процеса на продажба. Тя напомня, че той има сила, когато е не само подписан, но е и занесен от нотариуса в Агенцията по вписванията, след което самият акт се вписва в имотния регистър.

Следващата стъпка е да се отиде в банката, продължава Миткова, като е добре сметките на купувач и продавач да са в една и съща банка. След това, купувачът нарежда по сметката договорената цена, като в основание за плащане се посочва за какво са парите.

Специалистът обяснява още, че след тези процедури на нотариуса се показва платежното или чрез едно обаждане по телефона му се потвърждава плащането. Начинът зависи от първоначалната договорка. Едва след това потвърждение, актът ще бъде изпратен в Агенция по вписванията.

Консултант Андрияна Кирова е на мнение, че е хубаво да има свидетел при подписването на нотариалния акт. Тя съветва хората, решили да продават имот, първо да се запознаят с нотариалния акт и да се подпишат. Документът може да се завери, едва след като бъде потвърдено, че сумата от купувача е получена.

Като цяло експертите са на едно мнение по въпроса за етапите около продажбата на имот. От своя страна брокер Антон Илиев допълва, че е в интерес на продавача да се сключи предварителен договор, преди да се прехвърли собствеността при нотариус. Договорът дава яснота за бъдещите събития, свързани със сделката.

Друг плюс е паричната гаранция от 10% от страна на купувача, което е доказателство за сериозните му намерения да закупи имота. По думите на Илиев липсата на един такъв договор може да създаде напрежение и неяснота между страните.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Съветът на адвокат Миткова е добър . По-добре е да получите парите си чрез банка, независимо дали са в лева или в чужда валута. Изберете нотариус с добро име !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив