Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 26, 2012

До края на седмицата на сайта на МРРБ, на сайтовете на общините и на сайтовете на областните информационни центрове ще бъдат изложени всички проектни документи за кандидатстване за енергийно обновяване на българските домове, включително адресите на всички проектни мениджъри. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков при представянето на Фонда за жилищно обновяване, предаде "Фокус".
„Изхождайки от анализа на основните рискове в целия проектен цикъл, ние решихме да създадем този фонд за жилищно обновяване с цел да подпомогнем онези собственици на жилища, които нямат ресурс. Ние не лимитираме по никакъв избора на собствениците на жилища - какъв инструмент за финансиране да използват”, каза Нанков.

Корпоративна търговска банка ще управлява фонда за жилищно обновяване. "Това е новост за България. Успяхме да организираме своите собствени ресурси и да подготвим продукти, които вярваме, че ще са работещи и атрактивни за крайните кредитополучатели – всеки един български гражданин", каза Георги Христов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка АД, на представянето на фонда.

Проектът Енергийно обновяване на българските домове се реализира по ОП „Регионално развитие” и финансира мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в 36 града в България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 млн. лева. Бенефициент по програмата е дирекция „Жилищна политика” в МРРБ. Продължителността на проекта е 3 години от 2012 до 2015 г., каза Христов.

„Финансова помощ за изпълнение на мерките за енергийна ефективност ще получават сдружения на собственици, регистрирани по закона за управление на етажната собственост. За всяка одобрена сграда собствениците ще получават безвъзмездно до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответния блок или секция. За оставащите до 50% сдруженията и техните членове могат да кандидатстват за нисколихвен кредит от създадения Фонд за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка (КТБ), каза Христов.

Фондът ще издава и банкови гаранции, които ще бъдат обезпечение по дадени кредити от други банки. Целта е да се подпомогнат гражданите или сдруженията да осигурят техния дял до 50%. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване, установяване техническите характеристики на сградата, изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. Могат да кандидатстват многофамилни жилищни сгради, в които на най-малко 60% от разгърната застроена площ има 6 или повече самостоятелни обекти и е на 3 или повече етажа, каза Христов. За кандидатстване по проекта няма такса за разглеждане на документите, както и банкови такси.

КТБ ще предложи специални условия в полза на българските домакинства, които позволяват лихвата да падне до 4.5% плюс основния лихвен процент за целия период на договора,  каза Севда Страхилова, директор на дирекция „Продуктово развитие и методология” в банката. Корпоративна търговска банка се ангажира лихвата по целевите кредити да не надвишава размера на основния лихвен процент, увеличен с надбавка 6.5%. В момента основният лихвен процент, определен от БНБ е 0,14%. Срокът на кредитите ще е до 10 години с шест месеца гратисен период и за лихвата и за главницата, обясни Страхилова.

Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив