Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 12, 2012

В опит да продадат имота си, хората често се обръщат към различни агенции, с което обаче нерядко постигат точно обратния ефект.  „Практиката показва, че колкото повече брокери предлагат вашата собственост, толкова по-лошо става нейното представяне пред потенциалните купувачи.”, категоричен е Антон Илиев от агенцията за недвижими имоти ТБМ2. Той допълва, че когато от дадена фирма са наясно, че имотът се оферира и от нейни конкуренти, те не са склонни да инвестират в неговата реклама, тъй като шансовете за продажба се поделят. Именно затова опитните брокери съветват продавачите да сключат договор с определен срок, в който посредникът трябва да извърши продажба.

За да се опазите от нашествие на агенти, не трябва да публикувате сами обявата си и да посочвате телефонния си номер. Ако сте решили да ползвате услугите на агенция, изберете сами коя да бъде тя и сключете договор за три или шест месеца. Направете и уточнението, че няма да предоставяте имота си в този срок на други фирми и по този начин си осигурете мотивирани брокери.

„Сред  другите проблеми, с които продавачите се сблъскват, когато излязат на пазара на имоти, е определянето на цената. В много случаи те правят интернет проучване и смятат, че то обективно ги запознават с обстановката.”, коментират още специалисти. Обикновено обаче цените на имотите, обявени за продажба в различните сайтове, всъщност показват на каква цена не може да бъде продадена собствеността, обяснява Антон Илиев. Такъв е случаят с много апартаменти в столичния квартал Люлин 5, където има голямо предлагане на апартаменти за наем и продажба, но сключените сделки са малко. Подобна е ситуацията и в други райони на София, където жилища стоят обявени за продажба в продължение на 4-5 години, тъй като притежателите им не са склонни да свалят от цената си.

Най-ощетени традиционно са хората, които нямат време да чакат собствеността им да получи добра оферта за продажба. Те дори са подлъгвани от некоректни брокери, че ще получат ефективна схема за бърза сделка, която впоследствие се оказва драстично намаляване на цената.

автор: Елина Николчева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив