Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 19, 2014

Обявите за продажба на недостроени жилища в София сега са над 4,3 пъти по-малко, отколкото преди 5 години, сочи статистиката на имотните сайтове. През септември 2009 г. офертите са били около 2800, а сега - към 650.
Причината за по-слабото предлагане е много по-ниското търсене и фактът, че част от предприемачите, тръгнали да градят нови жилища в края на строителния бум, фалираха и сега банките ги гонят за просрочени кредити. Според Наско Атанасов от “Виктория инвест” сега основните покупки на недостроени жилища са от инвеститори, които вземат тези имоти, за да ги довършат и продадат с печалба.
 
“За да се съгласят на сделка с такъв имот, те гледат няколко неща - уточнява брокерът. - Важното е сградата да е на добро място, да не са продадени всички апартаменти, да няма ипотеки или други възбрани, да има предприемачи, които са готови да инвестират. В Бояна и в “Манастирски ливади” вече има подобни случаи”, добави Атанасов. По думите му все още са малко купувачите на единични апартаменти, рискуващи да влагат парите си в жилища, които дълго време са стояли недостроени или все още сградата няма разрешение за ползване. “Някои се престрашават да го направят, но след подробна проверка и след като установят, че няма да има проблеми с издаването на Акт 16”, добавя той.
 
“Хората купуват имот в строеж, когато познават строителя и са сигурни че той ще го завърши в срок”, каза още Атанасов. Даниела Грозева от “Веда корект” смята, че в момента са малко фирмите, при които рискът от забавяне или провал на проекта е минимален. “В София според мен такива предприемачи са двама-трима”, смята тя. “Търсенето обаче на жилища в строеж е много малко. По-голяма част от хората предпочитат да инвестират в завършено жилище с разрешение за ползване”, уточни Грозева.
 
Според Тихомир Цаков от “Аристо” нараства броят на хората, решаващи да купуват недовършено жилище, но гледат да е от утвърден строител. “Предлагането на качествени готови нови жилища, разположени на хубаво място в града, намалява и затова някои са готови да изчакат кооперацията да се построи, но да имат имота, който търсят”, смята брокерът. По думите му в момента предлагането е главно от строежи, които преди време са били замразени и сега се довършват.
 
 
Източник: Investor.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив