Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 27, 2014

В отговор на въпросите свързани с финансовото планиране след Коледните и новогодишни празници в края на 2013 г. MoitePari.bg проведе кратка Блиц анкета. Тя цели да даде отговор на важни въпроси за това как ще бъдат финансирани покупките, както и за финансовите планове за началото на новата 2014 г. Участие в анкетата взеха 1011 души.

Профил на анкетираните:
• Нетен месечен доход на домакинство между 500 и 1000 лв. (31% от анкетираните)
• Семейни (54% от анкетираните)
• Възраст между 35 и 44 години (32% от анкетираните)
• Предимно жени (58%)

Какво ще е финансовото състояние след празниците?

Потребителите като цяло не очакват да изпитат финансови затруднения след продължителните коледни и новогодишни празници. 39% от отговорилите заявяват това. Почти също толкова, обаче очакват да изпитат частични затруднения (38%). Немалък е делът на онези, които заявяват, че ще имат финансови затруднения (23%) и няма да могат да покрият текущите си разходи. Накратко, болшинството от потребителите най-вероятно ще изпитат финансови затруднения след продължителните Коледни и Новогодишни празници, като по-голямата част от тях заявяват, че ще имат частични финансови затруднения.

Сметките за отопление и вноски по кредити са най-спешните плащания в началото на 2014 г.

Най-неотложните плащания за първото тримесечие на 2014 г. според потребителите са за сметки за отопление (80%), следвани от месечна/и погасителна/и вноска/и по кредити (47%), сметки за данъци (36%) и плащания по премии за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на МПС (30%). Очаквано за този период от годината, когато разходите за отопление са високи потребителите планират да отделят средства за тях. На второ място по значимост се нареждат задълженията към банкови и небанкови институции.

Свито потребление по празниците

Потребителите продължават да ограничават харчовете си дори и по време на коледните и новогодишни празници. Доказателство за свитото потребление е ниският процент на разходите, спрямо месечните доходи на домакинствата. Най-голяма част от отговорилите на въпроса каква част от средния месечен доход ще изхарчат за празниците 47% от анкетираните ще отделят под 20% от тях. Почти два пъти по-малко анкетирани са планирали да отделят между 20 и 50% от средния си месечен доход за разходи в края на 2013 г.

Въпреки това от НАП заявиха, че за последните 10 дни от 2013 г. само за заведения сме изхарчили 66 млн. лева. В сравнение със същия период от предходната година, обаче не се забелязва спад, дори напротив – отчита се оживление. Други данни пък сочат точно обратното, че българинът сериозно е свил бюджета по празниците – двойно по-малко хора са пътували по Коледа и Нова година, повечето са посрещнали празниците в домашна обстановка. При всички случаи, обаче кризата се отразява върху поведението на потребителите, правейки ги по-пестеливи, а за съживяване на потреблението е рано да се говори.

Без допълнителни кредити по празниците

Потребителите остават предпазливи и по отношение финансирането на празничните харчове чрез кредит. Преобладаващата част  (75%) от отговорилите потребители не са ползвали кредит от банкова или небанкова институция, за да покрият допълнителните разходи покрай коледните и новогодишни празници. Тези потребители разчитат на собствени средства, за да покрият тези разходи. Причина за това е може би факта, че по-голямата част от анкетираните вече имат заем/и, който/които обслужват. Изводът е, че потребителите ще разчитат на собствени средства по празниците и едновременно с това ще заделят малко пари от семейния си бюджет.

Резервираността на анкетираните към тегленето на нови кредити напълно съответства на нивата на кредитиране в банковата система. Според доклад на БНБ в края на месец октомври 2013 г. потребителските кредити намаляват с 24 млн. лв. (0,30%). Несигурността по отношение на бъдещите доходи кара потребителите да се въздържат от задлъжнялост.

Изводите от проведената анкета са, че потребителите продължават да ограничават харчовете си, дори и по време на празниците. Те няма да финансират тези харчове с кредит и по-голямата част от тях най-вероятно ще изпитат финансови затруднения през януари.


Автор: Десислава Николова
Финансов анализатор

www.MoitePari.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив