Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 7, 2013

Брокерите на недвижими имоти получават комисионна при покупко-продажбата. Обикнявено тя е в размер на 3%, освен ако страните не са се договорили друго. Кога обаче се плаща комисионната – при предварителния договор или при изповядане на сделката пред нотариус?

В придобитата практика от години комисионната се заплаща при сключване на предварителния договор, обяснява брокер Амброзио Йорданов. Това е така, защото брокерът е свършил основната част от своята работа. Това беше много удобно преди, защото капарото се плащаше от купувача на ръка, разказва експертът.

Сега положението е друго. Всички плащания по една сделка с имот по закон се извършват по банков път. При това положение има извесни неудобства, защото продавачът не разполага с парите, а купувачът не ги носи в брой.

Вече много често в практиката навлизат нови договорки като например една част от комисионната да се заплаща след подписване на предварителния договор, а друга – след окончателно приключване на сделката.

Обичайна практика е комисионната на брокера да се заплаща при сключване на предварителния договор за покупко-продажба, потвърждава брокер Кристина Найденова. Това става по банков път или в брой според уговореното между брокерите и клиентите.

Комисионната може да се плати на две и повече части, ако това е уговорено между страните. Специалистът съветва тези уговорки да бъдат в писмена форма, тоест да има договор за съответните услуги между брокера и клиента. Така сделката ще протече много по-гладко, а клиентите ще са спокойни за парите си.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив