Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 25, 2014

Един имот обикновено има няколко съсобственици и за съжаление те често не могат да се разберат какво да правят с имота. Как един от тях може да продаде своя дял, ако останалите не са съгласни на споразумение и отказват контакт с него?

Съсобственик на недвижим имот може да продаде своята част от имота на трето лице, само след като предостави пред нотариус писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и цена, и декларира, писмено пред него, че никой от съсобствениците не е приел това предложение, разкрива консултант Таня Китик.

В случай че останалите съсобственици отказват да получат тази декларация и не искат да се подпишат, че се отказват да закупят дадената част, специалистът съветва да се обърнем към нотариус. Той ще подготви необходимите документи, по законоустановен ред ще връчи декларациите на съсобствениците и ще извърши последващата сделка по покупко-продажбата.

Това е законова възможност, която дава право на съсобственика да извърши разпоредителна сделка със своята собственост. А самите подробности по процедурата нотариусът коментира с клиента при консултацията.

Да, съсобственикът може да продаде само своята част от имота, потвърждава брокер Кристина Найденова. Но без съгласието на другите съсобственици няма никаква възможност да продаде целия имот. Според брокера много трудно се намират купувачи за идеалните части, защото обикновено купувачът иска да купи целия имот.

Адвокат Милена Миткова допълва, че нотариалнате покана не е обвързана с местонахождението на имота. По думите й дори е много по-удачно съсобственикът да потърси нотариус в града, където живеят другите наследници.

За икономия на средства, вместо нотариална покана, може да им изпрати покана със заверка на съдържанието чрез пощата (около 10 лева). Кани ги на определена дата да се явят при конкретен нотариус и да купят дела му за определена цена, като неявяването ще се счита за отказ да купят. Ако не се явят, нотариусът прави протокол и съсобственикът е свободен да продава, но на цената, която е предложил на другите съсобственици.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив