Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 30, 2012

Купувачите в столицата, които купуват жилище с налични средства, съставляват повече от една трета от покупките от общия обем, твърди брокер Антон Илиев. Например, от реализирани 176 000 продажби на имоти, само около 20% са сделките с ипотечни кредити. Според него парите в брой биха могли да дадат известно предимство при преговорите, но няма гарантирана отстъпка при купуване на имот и плащане със собствени средства. Една от причините е, че такива купувачи не липсват, категоричен е експертът.

Възможно е да има предимство пред друг кандидат-купувач, който иска да купи същия имот, но чиято по-голяма част от средствата трябва да бъдат набавени с кредит. В някои случаи собствениците на недвижими имоти дори биха предпочели да продадат имота си без никаква отстъпка на купувач с кредит, отколкото да го продадат на купувач без кредит срещу някакво намаление.

Ако продавачът обаче бърза да направи сделка, тогава може да се договори голяма отстъпка, защото купувачът няма да го бави с процедурите по кредита, допълва консултант Емилия Иванова.

За тези, които все пак се нуждаят от кредит за покупката на имот, Илиев дава няколко полезни съвета. Ако имотът, към който купувачът се е насочил, е тухлен или ЕПК, той ще получи максималното възможно финансиране от всяка една банка, но не повече от 75-80% максимум до 90% от оценката на имота (не от цената, на която се предлага имотът). Необходимо останалите средства в размер на поне 20-25% от цената на имота да бъдат на разположение.

Ако изборът обаче падне върху панелното строителство, банките ще финансират сделката от 50% до 70% от оценката, направена от банката. При това положение наличната сума ще трябва да нарасне.

Преди всичко това, както и избора на жилище, е необходимо купувачът да посети клоновете на няколко банки, за да получи необходимите консултации относно това какво е максималното финансиране, което може да получи като кредитоискател. Това е абсолютно задължително преди да се започнат каквито и да е било огледи и преговори за апартаменти. Банките имат сравнително идентични условия за одобрение на кредитоискателите и много често максималната сума, която могат да отпуснат, се разминава с поне няколко хиляди евро от тази, която желаят самите кредитоискатели, предупреждава специалисът.

Също така купувачът може да посети и някоя агенция за недвижими имоти, която е посредник на банки, където да получи необходимата информация относно възможностите за кредитиране. Те могат да дадат и още много полезни съвети на своите клиенти, с които да им спестят много време, грешки и пари.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив