Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 11, 2013

Много семейни двойки нямат собствено жилище поради финансови причини. След време се намират средства и семейството решава, че е дошъл моментът да се сдобие със свой дом. Но как се урежда въпросът, ако само на единият съпруг предостави финансовите средства и иска жилището да бъде негова лична собственост?

Казусът става още по-заплетен, ако другият съпруг има деца от предишен брак. Логично следва и въпросът дали те ще имат право на наследство. Специалистите коментират кой е най-удачният вариант.

Не е възможно с договор, пък бил той и брачен, да се дерогира разпоредба на закон – в случая Закона за наследството, твърди адвокат Милена Миткова. Вместо брачен договор, съпрузите могат да изберат режим на имуществена разделност. Това означава, че след избора на този режим, всяко имущество, придобито от единия съпруг, е само негова лична собственост.

Така, ако съпругът без дял почине първи, неговите наследници ще наследят дял само от това, което е било негово. Ако обаче съпругът-собственик на имота почине, негови наследници ще са другият съпруг и общите им деца. А вече след неговата смърт, неговите наследници ще са и децата му от предишен брак.

Вариантът е да се състави и завещание в полза на общите деца, препоръчва юристът. В чл.38 ал.3 от Семейния кодекс изрично е указано, че брачният договор не може да съдържа разпореждания за случай на смърт.

Миткова напомня и за последиците при евентуален развод. Законът дава възможност всеки съпруг да получи част от стойността на придобитото от другия по време на брака, доколкото е допринесъл с труд, със средствата си, с грижа за децата, с работа в домакинството или по друг начин. Това следва да е изрично поискано от претендиращия съпруг в процеса по развод, като същият следва да докаже и приноса си.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив