Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 28, 2013

Понякога се случва реалната квадратура на имот да е различна от записаната в нотариалния акт. Например след покупката на апартамент купувачът установява, че всички останали апартаменти на долните и горните етажи са по-големи. Как квадратурата на жилището може да се увеличи?

Адвокат Милена Миткова обяснява как сгрешената квадратура може да бъде променена. Прави се поправка на нотариален акт, в който се записва, че и двете страни приемат, че квадратурата на обекта е ... кв.м.

За поправката са нужни и двете страни по сделката. Купувачът трябва да потърси продавача, да уговорят нещата с нотариус и всички да се явят при него, за да подпишат акт за поправка на нотариален акт.

Никой нотариус не би направил поправка на нотариален акт само заради съгласието между две страни. Това е мнението на брокер Емилиян Кърчев, който посочва, че корекция се прави само на база документи.

Според специалиста трябва да се вземе специален документ за площообразуването от строителя и екзекутива, отразен на архитектурната скица, заверена с печата на ДАГ. С тези документи вече може да се отиде при нотариус и след това в общината, за да се декларира корекцията.

Важно е откъде е дошла тази грешка, подчертава адвокат Петя Йорданова – дали от документите, които продавачът е представил за сделката, или от нотариуса, когато е писал нотариалния акт.

Това е от значение, защото ако документите, представени от продавача, са с грешна квадратура, дори купувачът да извади нови документи, те пак ще са с грешна квадратура.

Ако грешката е при нотариуса, юристът съветва новият собственик да извади от ДАГ документ (в случая – схема на апартамента), отразяващ реалната квадратура на имота. След това да отиде при нотариуса (най-добре същия, изповядал сделката) със стария нотариален акт и документите от ДАГ.

Той може да се състави констативен нотариален акт, с който да се отстрани нередността. Йорданова смята, че в случая не е необходимо съгласие на другата страна по сделката.

Но дори и да не се промени, сгрешената надолу квадратура дори може да се окаже предимство, разкрива Кърчев. Така или иначе собственикът има голяма квадратура на апартамента си, но за разлика от своите съседи отдолу и отгоре плаща по-малък данък сгради и такса смет. А той никак не е малък и за пренебрегване.

Брокерът допълва, че при бъдеща продажба на апартамента, пак може да се иска пазарната цена на реалната квадратура, а на купувача да се обясни, че е в негов интерес по документи да се води по-малко. Едва ли някой ще има против да плаща по-ниски данъци.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив