Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Авг 1, 2014

Поморие се готви да заприлича на Дубай като изгради изкуствени острови с атракциони в морето подобно на тези в емирствата. Бизнесмени от Катар, Абу Даби, Китай и Южна Корея дори вече оглеждали района и са обсъждали възможностите за това строителство. „Има много благоприятна възможност да бъдат изградени изкуствени острови край Поморие, тъй като южният плаж е плитък. На около 250-300 метра той все още едва е набрал 5-метровата дълбочина. Така че не е проблем с бетонови конструкции да се насипе вътре скална маса”, обяснява архитектът от Поморие Камен Шипков. От години той лансира идеята за изграждане на изкуствени острови край града. Арх. Шипков предлага изграждането на комплекс от три острова в морето, свързани със сушата чрез 260-метров мост.
 
Два от тях ще са малки с водни атракциони ­ единият ще бъде с аквапарк, делфинариум, басейни и евентуално аквариум, а вторият – с казино, което ще е изкушение за богатите туристи. Третият и най-голям остров ще предлага хотелска база с луксозни 5 до 7-звездни хотели със спа комплекси. Възможно е изграждането на 20-30 етажен хотел, като арх. Шипков посочва за пример подобен хотел, изграден върху море на входа на пристанището в Барселона. Островният комплекс ще предлага всички екстри и атракции, съпътстващи едно луксозно туристическо място. Изграждането на изкуствен остров ще означава да отпадне необходимостта стоянките на рибарските лодки да бъдат преместени в друг залив. По проект на новата част от Поморие ще има пристан за яхти, като според предварителни изчисления мястото ще е достатъчно, за да акостират до 700 яхти.
 
Арх. Шипков смята, че изпълнението на проекта е във възможностите и на български инвеститори. „На тях трябва да им се даде терен за изграждане на жилища и хотели. От продажбата им след това инвеститорът ще може да осигури средства, с които да финансира водното строителство. Правили сме ориентировъчни сметки, които показват, че инвестицията в него ще бъде около 20 млн. евро. Това е напълно поносима цена. Защото, ако се изградят около 1000 апартамента, тяхната продажба ще осигури нужната сума”, смята арх. Шипков.
 
Съгласно закона островът и плажовете на него остават изключителна държавна собственост. Според кмета на община Поморие Иван Алексиев това ще гарантира сигурността на проекта, ще даде гаранции на инвеститорите и общината, че статутът няма да бъде променян и ще спомогне за търсенето на реални партньори. Общинската администрация вече е извършила доста от подготвителната работа. Има осигурени и 9 млн. лева за развитие на рибарското пристанище с цялата съпътстваща инфраструктура и предстои скоро неговото строителство. Има проект за реконструкция на крайбрежния булевард и на лятното кино, за което също са подсигурени средства. 
 
 
Източник: Монитор
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив