Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 13, 2012

Вероятно всеки, който е решил да купува жилище на кредит, се чуди каква част от стойността на имота кредитира една търговска банка. Отговор на този въпрос дава брокер Калоян Балинов. За панел банките отпускат най-малко - едва 70-85%, а за стара тухла и ЕПК сумата е в размер на 80-90%. Новото строителство се финансира на 100%, но само ако обектът е на кота „било”. На зелено банките не кредитират.

Различните банки имат различни изисквания към кредитополучателите за отпускане на кредити и отпускат кредити при различни условия. Обикновено човек може да получи най-изгоден кредит от банката, в която има разплащателна сметка и по която получава заплата си. Добре е обаче кредитоискателят да има в наличност поне 10% от необходимата сума, обяснява брокер Кристина Найденова.

В зависимост от доходите някои банки отпускат кредити без самоучастие, а други искат 10 или 20% лични средства. Ако се преговаря успешно, тази сума може да се осигури и като кредит за ремонт и обзавеждане, допълва брокер Димитър Велков.

Всяка банка, която се занимава с кредитиране на покупки на имоти, би дала и по-голям процент от стойността на жилището, стига исканата цена да отговаря на оценката на имота, твърди брокер Боби Йорданов.

Ако не разполагате с достатъчно средства (поне 60-70% от цялата сума), на този етап при този пазар не разчитайте на ипотечно кредитиране за 80% от сумата на имота, съветва брокер Ивелин Косев. Според него по-добрият вариант е да се живее под наем, особено ако не са налице месечни приходи над 1500 лв. за домакинството. В противен случай рискувате да загубите доста пари, а и самото жилище в даден момент, когато обслужването на кредита стане невъзможно, предупреждава брокер Ивелин Косев.

В повечето случаи жилищните кредити са с малко по-добри условия от ипотечните, смята брокер Антон Илиев. Той съветва хората да имат предвид, че процедурата по отпускането на кредит отнема между 3 седмици като абсолютен минимум и 6-7 седмици като максимум.

Брокер Даниела Желязкова разяснява важността на т.нар. „кредитен рейтинг“. В общи линии той представлява оценка на кредитоспособността на лица и фирми и показва на кредитодатели или инвеститори какви са възможностите на получателите на кредит да изплащат надеждно задълженията си. Калкулира се според кредитното им минало и настоящи възможности. Например за физическите лица, притежаването на недвижим имот е добър атестат и влияе положително върху кредитния рейтинг, а високата възраст - отрицателно. Ниският кредитен рейтинг означава по-голям риск за кредитодателя и води до получаване на заем с по-висока лихва или най-често - до отказ от кредитиране.

Кредитният рейтинг се определя като се вземат предвид следните критерии: кредитно минало на платеца (тук се включва информация по плащания към банки и инвеститори, заеми за движимо и недвижимо имущество, плащания по кредитни карти, плащания към доставчици и оператори, просрочени дългове, съдебни дела, искове или присъди, свързани с неплатежоспособност); настоящо финансово състояние (включва оценка на всички активи - банкови сметки, дебитни карти, собственост, доходи, текущи кредити и др.); надеждност на кредитоискателя (доброто образование, високоплатена професия, ниската възраст влияят благоприятно на кредитния рейтинг, както и обратното - ниското образование, недобре платената работа и високата възраст понижават стойността му.

Годишният процент на разходите е истинският показател за цената на един кредит, а не лихвеният процент, разкрива брокер Калоян Балинов. Когато избирате най-подходящия за вас кредит, се интересувайте какви са всички такси, които ще трябва да платите при обслужването на кредита, съветва специалистът. Обслужването на кредита включва: главница, лихва, годишна такса и месечна такса. Тези компоненти определят месечната вноска. Експертът е убеден, че кризата е показала как желанието на хората да имат имот често пъти изпреварва техните реални възможности.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив