Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 31, 2013

Малко над половин средна заплата е необходима за изплащането на ново жилище, отчитат експертите на консултантската компания „Адрес”.

Според брокерите през миналата година е регистрирана рекордно висока достъпност на жилищата. Така през 2012 г. едно средно за страната жилище от около 60 кв. м, купено с ипотека за срок от 20 години, отнема около 55% от средната заплата.

За сравнение през 2008 г. ипотечната вноска е била по-висока от дохода, достигайки 120% от средната заплата в страната, обяви изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти” Георги Павлов.

Изминалата година е била четвъртата поредна след началото на икономическата криза, в която цените на недвижимото имущество падат.

Най-сериозно е понижението във Варна – 2,23%, и Пловдив – 1,86 на сто.

В столицата цените се смъкват

с темпове, близки до тези в останалите големи градове, като средният годишен спад е 1,76 на сто. В отделните столични квартали понижението варира от 1 до 3%. В немалка част от

София обаче се наблюдава ръст на цените обявиха от агенцията. Такива квартали са „Дружба”, „Люлин”, „Надежда”, „Овча купел” и „Редута”. Причината е в растящата популярност на тези квартали, резултат от комбинацията между ниски цени и все по-добра комуникативност. Това доведе до ръст в търсенето на апартаменти и в по-отдалечените райони с около 14% за изминалата 2012 г., а оттам – до покачване на ценовите нива с до 2%.

„В момента актуални на пазара в столицата са качествени имоти с бърз достъп до останалата част от града, в близост до големите вериги магазини, до детски градини и училища”, заяви Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Очакванията на консултантите са през тази година

спадът на цените в страната да се забави

или дори да спре. Наблюдава се засилване на активността на пазарите на имоти в големите градове, допълни Богданов.

Основна причина за покупка на имот остава интересът на купувачите да живеят в него, но около 15-20% от сделките стават с чисто инвестиционна цел. Засилен е и интересът към магазините като потенциална инвестиция, които могат да донесат на собственика доходност от поне 8%, посочи Георги Павлов.

Отдаването под наем през миналата година се е засилило, особено в столицата и в големите градове. Наемите са паднали с около процент в София, като покачване е регистрирано основно в кварталите със спирки на метрото. Най-популярният апартамент за отдаване през миналата година е бил на цена около 300 лв., отчитат от агенцията.

 

Изтоюник: www.pariteni.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив