Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 31, 2013

Малко над половин средна заплата е необходима за изплащането на ново жилище, отчитат експертите на консултантската компания „Адрес”.

Според брокерите през миналата година е регистрирана рекордно висока достъпност на жилищата. Така през 2012 г. едно средно за страната жилище от около 60 кв. м, купено с ипотека за срок от 20 години, отнема около 55% от средната заплата.

За сравнение през 2008 г. ипотечната вноска е била по-висока от дохода, достигайки 120% от средната заплата в страната, обяви изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти” Георги Павлов.

Изминалата година е била четвъртата поредна след началото на икономическата криза, в която цените на недвижимото имущество падат.

Най-сериозно е понижението във Варна – 2,23%, и Пловдив – 1,86 на сто.

В столицата цените се смъкват

с темпове, близки до тези в останалите големи градове, като средният годишен спад е 1,76 на сто. В отделните столични квартали понижението варира от 1 до 3%. В немалка част от

София обаче се наблюдава ръст на цените обявиха от агенцията. Такива квартали са „Дружба”, „Люлин”, „Надежда”, „Овча купел” и „Редута”. Причината е в растящата популярност на тези квартали, резултат от комбинацията между ниски цени и все по-добра комуникативност. Това доведе до ръст в търсенето на апартаменти и в по-отдалечените райони с около 14% за изминалата 2012 г., а оттам – до покачване на ценовите нива с до 2%.

„В момента актуални на пазара в столицата са качествени имоти с бърз достъп до останалата част от града, в близост до големите вериги магазини, до детски градини и училища”, заяви Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Очакванията на консултантите са през тази година

спадът на цените в страната да се забави

или дори да спре. Наблюдава се засилване на активността на пазарите на имоти в големите градове, допълни Богданов.

Основна причина за покупка на имот остава интересът на купувачите да живеят в него, но около 15-20% от сделките стават с чисто инвестиционна цел. Засилен е и интересът към магазините като потенциална инвестиция, които могат да донесат на собственика доходност от поне 8%, посочи Георги Павлов.

Отдаването под наем през миналата година се е засилило, особено в столицата и в големите градове. Наемите са паднали с около процент в София, като покачване е регистрирано основно в кварталите със спирки на метрото. Най-популярният апартамент за отдаване през миналата година е бил на цена около 300 лв., отчитат от агенцията.

 

Изтоюник: www.pariteni.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив