Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 25, 2014

Често пъти купувачите теглят кредит от банка, за да закупят желания имот. Но проблем ли е, ако имотът е ипотекиран в банка? Адвокат Милена Миткова обяснява каква е процедурата и как протича самата сделка.

На първо място купувачът трябва да има сключен договор за банков кредит, който предвижда каква сума ще му бъде отпусната, както и че същата е предназначена за закупуване на недвижим имот.

След това следва да поиска от продавача да се снабди с референция от неговата банка, от която става ясно каква сума е необходима за пълното погасяване на неговия кредит и съответно – заличаване на ипотеката.

Накрая се сключва договор за продажба на имота (нотариален акт), в който е описано и как ще стане плащането на продажната цена, а именно – със средства от новия кредит. В същия ден купувачът учредява и ипотека в полза на своята банка. Така имотът вече е с две ипотеки – на продавача и купувача.

Когато договорът за продажба и договорът за ипотека се впишат в Агенция по вписванията, банката на купувача превежда сумата за покупката по сметка на продавача и с тази сума се погасява неговото задължение, а банката издава съгласие за заличаване на ипотеката и същото се вписва. След това само новата ипотека остава като тежест върху имота.

Това е в случай, че целият кредит на купувача отиде за погасяване на кредита на продавача, подчертава юристът. Ако е необходима по-малка сума, а остатъкът ще остане за купувача, нещата се случват приблизително по същия начин.

Разликата е, че банката на купувача първо ще преведе само тази част от сумата, която е необходима за погасяване на кредита, а остатъка ще преведе, едва когато е заличена ипотеката на купувача и от удостоверението за тежести е видно, че ипотеката към нея е вече първа по ред и единствена.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив