Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Окт 11, 2013

Петгодишно разрешително за престой - така отскоро Гърция привлича заможни инвеститори от страни извън ЕС. Условието гласи: чужденците трябва да закупят гръцки имот поне за 250 000 евро. Първите сделки вече са факт.

Никос Григоропулос е от онези гърци, които извличат най-голяма полза от новия бизнес модел. От близо десет години предприемачът от Пелопонес посредничи при продажбата на жилища и вили в околностите на Атина. Тъй като кризата срина гръцкия пазар на недвижими имоти, Григоропулос днес целенасочено залага на клиенти от Русия и Китай с помощта на партньорски фирми от двете страни.

Той разказва, че му предстоят куп срещи с потенциални нови купувачи от Китай, които се интересуват от определени обекти. Основният им интерес обаче бил насочен не толкова към печалбите от наема, които те биха могли да получават от новия си имот, колкото към разрешителното за престой, което върви "в пакет" с имота. Това разрешително е важен аргумент в полза на покупката, защото наемите в гръцката столица са паднали значително в следствие на кризата: така новият собственик нерядко плаща по 300 000 евро за едно жилище в Атина, наемът от което ще му носи не повече от 400 евро месечно.

23% ДДС за държавата

През последните три години цените на имотите в Гърция спаднаха с 30%, а в някои части на страната - дори до 50 %. На всичкото отгоре инвеститорите са принудени вече да плащат значително по-високи данъци и такси отколкото преди. Григоропулос обаче е сигурен, че заможните клиенти от Китай и Русия отново ще съживят продажбите. Говорителят на сдружението на брокерите в Гърция Янис Ревитис също е обнадежден. "Руснаците проявяват интерес към имоти в Северна Гърция или на остров Крит, а инвеститори от арабския свят търсят имоти главно на островите Миконос и Санторини в Егейско море", разказва той и допълва, че малките апартаменти в центъра на Атина били еднакво обичани от всички чуждестранни купувачи.

Ползи от новия бизнес модел извлича и гръцката държава. Всяка продажба се облага с ДДС от 23%, което означава, че един купувач от Русия например, който инвестира 250 000 евро в нов имот, привежда допълнително 57 000 евро в гръцкия бюджет. Към това се добавят различни данъци върху имота.

Който инвестира над 70 млн. евро в имоти в Гърция, има шанса да получи и разрешително за престой за 10 години

В замяна на тези пари купувачът получава разрешително за престой в Гърция за срок от пет години - за себе си и цялото си семейство. Който пък инвестира над 70 милиона евро в гръцки недвижими имоти, има шанса да получи разрешително за престой за 10 години. Гръцките медии коментират новия регламент положително, но предупреждават, че сега би могло да възникне впечатлението за държавна търговия с разрешителни за престой. Официални представители на гръцкото министерство на вътрешните работи отхвърлят подобно обвинение.

По примера на Кипър и сие

Според тях Атина спазва всички европейски разпоредби, а потенциални купувачи, които са осъждани или са в списъка на нежеланите лица в Шенген, получават отказ. Впрочем, ограниченото по време разрешително за престой не дава право на гражданство.

Сега гръцките брокери на недвижими имоти настояват правителството да рекламира още по-мащабно новите възможности за закупуване на имоти и получаване на разрешителни за престой в Гърция. Подобни разпоредби има впрочем в Испания, Португалия и Кипър. Кипърският бизнес модел обаче се оказва по-неизгоден от гръцкия: който купи имот в Кипър за над 300 000 евро получава разрешително за престой за период от три години.

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив