Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Мар 12, 2013

В София ще заработи иновативна пешеходна пътека, която ще разпознава автоматично дали преминава пешеходец и ще включва LED осветление за сигнализиране на водачите на превозни средства, съобщиха за „1към1“. Иновативната система за безопасно пресичане се очаква да бъде реализирана пилотно на бул. Симеоновско шосе №13A, до края на март. Инициатор на проекта е Фондация „Моят Град”, която реализира редица начинания за подобряване на градската среда в София и други български градове.
 
Системата за безопасно пресичане използва нови технологии, за да сигнализира ефективно на водачите на превозни средства, когато на пътеката има пешеходец през нощта. Светлинен датчик засича настъпването на нощта и стартира системата. Когато детекторът за движение засече пешеходец, пътеката се осветява от специално предназначени за целта лампи. Включват се и LED светлини върху пътния знак обозначаващ пешеходната пътека, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътния знак се вижда от далече и дава възможност на водача на МПС да реагира, като намали скоростта и спре навреме. Системата работи със слънчево захранване, което освен важна за сигурността на пешеходците я прави и екологична.
 
През февруари 2013 г. Фондация „Моят Град” получи от Столична Община одобрение за съвместен проект с община „Лозенец”, за изграждане на система за безопасно пресичане на бул. Симеоновско шосе №13A. След детайлен анализ фондацията избра за изпълнител на проекта фирма „Градска Среда” ООД и подписа договор с нея за доставка и монтаж на съоръжението. Необходимите средства за осъществяване на проекта са 5 964 лв. с ДДС. В момента фондацията осъществява кампания за набиране на средствата, в резултат на която за кратки срокове беше събрана половината сумата, която беше заплатена като аванс съгласно договор за доставка и монтаж. По този начин стартира производството на съоръженията, които до 22 март 2013 г. ще бъдат доставени в София в готовност за монтаж. Останалите 50% (2 982 лв.) необходими за монтажа, пуск в експоатация и цялостната реализацията на проекта все още не са набрани.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив