Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Яну 25, 2014

Не са чести, но все пак ги има. Случаи, в които някой става собственик на имот, само за да го продаде за повече пари след това. В случая – ваканционен имот.

Бумът на имотите за препродажба в страната беше в началото на 2007 г., когато имаше около 40000 такива имота – с 50% повече, отколкото през 2006 г. След това започнаха годините на кризата, докато през 1013 г. отново беше отчетено доминиране на вторичния пазар, т.е. ваканционните имоти за препродажба бяха повече, отколкото новопостроените, продавани от строителната компания. Тенденциите показаха, че ваканционни имоти в Банско и другите ни зимни курорти продават най-вече англичани и ирландци.

Тук ще прочетете накратко как се печели от препродажба на ваканционен имот.

Етапи на препродажба на ваканционен имот.

Процесът може да бъде разделен най-общо на три етапа.

Първият етап включва първоначалното купуване на ваканционен имот. Тук няма ограничения какъв точно ще е той – старо строителство, строящ се в момента или пък нов, но без обзавеждане.

На втория етап вече закупеният ваканционен имот се подготвя за продажба. Как?

В случай, че сте купили много стар имот, той има нужда от основен ремонт. Понякога дори се събарят стени, за да му се направи преустройство. А накрая е обзавеждането. Ако имотът се строи в момента, трябва да изчакате да бъде завършен, като вече може да си имате вашите изисквания за подови настилки, врати и цветове на стените например, след което да го обзаведете и да го обявите за продажба. В третия случай, имотът, който сте купили, е току що завършен – необходимо е само да се развихрите на етап обзавеждане.

Общото между трите случая е, че се налага инвестиция. Ако ще се захващате с това, трябва внимателно да предвидите до къде и за какво ще ви стигнат средствата, с които разполагате.

На етап 3 вече готовият за продажба ваканционен имот трябва да намери новия си собственик. Обявявате го за продажба и чакате срещата с вашите потенциални купувачи. Добре би било купувачите да харесат това, което им предлагате, за да не решат да го променят и трудът ви да отиде на вятъра.

Вече ви разказахме как търсят и купуват имот клиентите. Начините са два – сами или с агенция за недвижими имоти. Бъдете там, където са те!

Рискове при препродажба на ваканционен имот.

Като всяко нещо в живота днес, и тук има рискове. Най-вече – финансови.

Риск 1: непредвидени разходи по време на ремонта. Знаете, че винаги има такива. И, докато някои непредвидени разходи все пак могат да се предвидят, с други просто не става така. Те са тези, които много усложняват нещата – забавят процеса на ремонт, преустройство, довършване или обзавеждане. Или пък страшно много оскъпяват първоначалния инвестиционен план.

Риск 2: липса на купувачи. Понякога, колкото и да очакваме, че нещата ще се развият бързо, според нашия план, не се получава точно така. Има моменти, в които купувачи просто няма. И така, сумата, която сте вложили в инвестицията, стои „затворена“, без да знаете кога и дали ще можете да я ползвате отново.

Риск 3: по-малка или никаква печалба. Купили сте имота за определена сума, вложили сте още в него, очквате да го продадете за сбора от тази сума плюс някаква печалба. Но на цената, която сте обявили, няма кой да го купи. Може би конкуренцията в момента е по-голяма от преди? Може би цените на имотите са тръгнали надолу и се очаква и вие да свалите цената? Каквато и да е причината, приходът ви няма да е този, който сте очаквали.

В случай, че идеята за препродажба на ваканционни имоти ви допада, Имоти Банско БГ ЕООД е на ваше разположение при етапи 1 и 3.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив