Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 12, 2012

Фалшиви обяви и брокери ментета са плъзнали на пазара на имоти, предупреждават изпатили. Така може да попаднете на оферта за несъществуващо жилище или на посредник, който се представя за служител на утвърдена агенция. От края на миналата година са зачестили случаите на хора, които твърдят, че са брокери на големи и реномирани компании за имоти, разказаха запознати. Те използват името, за да вдъхнат доверие у клиента, но може да му докарат проблеми. Особено ако хабер си нямат от тази дейност. А рискът да е така е голям.


Менте брокерите се разпознават предимно от специалисти, които знаят как работят действителните представители на тези агенции. Обикновените клиенти обаче по-трудно хващали заблудата. Често фалшивият посредник отбягва предложението да се направи среща в офис на агенцията, за която твърди, че работи. Обикновено не дава визитка. Не предоставя и стационарен телефон за връзка, а само мобилен. В повечето случаи не работи с посреднически договор, който е задължителен при утвърдените агенции.

По подобни сигнали може да се разпознае дали брокерът е този, за когото се представя, казват експертите. Все още не са засичани фалшиви брокери с подправени фирмени документи, които да представят при среща с клиенти или други посредници. Трудно можели да се издирят, защото закривали мобилните телефони веднага, щом разберат, че са разкрити.

Не е ясно дали има сключени договори за продажба на имоти или отдаване под наем от фалшивите посредници. Според специалисти, ако има, вероятно са събирали по-ниска от стандартната комисиона от 3%. Така те може да се опитват да "омаят" клиентите, че им правят отстъпка, а когато човек плаща по-малко, обикновено не разпитва защо, предполагат специалистите.

Някои компании са публикували подробна информация за служителите си в сайтове в интернет - с име, длъжност, снимка. Целта е всеки да може да провери дали посредникът действително работи в посочената фирма. От агенциите приканват също всеки, който има съмнения, да се обажда в офисите и да пита. Все по-често може да се попадне и на обява за несъществуващ имот. В специализираните сайтове и издания за имоти често се публикуват много атрактивни предложения. В тях се описва страхотно жилище на изгодна цена, а снимките са като от списание.

В повечето случаи обаче те са само на думи. Изпатили разказват, че суператрактивните оферти се ползват като примамка. Привличат интереса на клиента, той се обажда на посочения телефон, но брокерът казва, че точно този апартамент вече е купен
или капариран. Обявата все още била в сайтовете, защото сделката станала преди ден-два. Услужливо на клиента се предлагат други имоти, които сероиозно се различават от първия и по характеристики, и по цена. Често обаче той се съгласява на оглед.

За него пък може да му бъде поискана такса, която варира от 5 до 10 лв. най-често, но може да стигне и до 20 лв. Според други оплаквания често обявеният имот е в много по-лошо състояние, отколкото е показан и описан. Дори от разговор с брокера разминаването не може да се хване. Даже напротив - клиентът може да чуе хвалебствени думи колко хубав и приятен е той. Действителността се установява едва на място при огледа.

Мераклии за апартамент под наем в елитен квартал на София например попаднали на брокерка, която ги завела в зле поддържан имот и им се накарала, че не го харесват - въпреки подробните им обяснения какво точно искат и увереният от нейна страна, че жилището отговаря на търсенето им. Клиентите трябва да внимават и в случай че жилището, което се продава, е перфектно, но цената му е много ниска. При имотите разпродажби няма - зад това може да се крие измама или неприятни обстоятелства, от които сегашният собственик иска да избяга, предупреждават специалистите. Те съветват всеки да попита брокера си и да събере възможно най-много информация за причините, поради които собственикът продава жилището си.

Строители събират такса "прехвърляне" при продажба

Фирмена такса за прехвърляне на имоти събират някои строители, оплакаха се купувачи. Таксата се вземала при продажбата на жилището и достигала до около 500 лв. Вероятно по този начин компаниите се компенсират за това, че са ангажирани при подготовката на документите за продажба и за тази цел правят минимални разходи. Или са намерили източник за още малко доходи в трудните времена.

Така обаче за кандидат-новодомеца се появява още една тежест по сделката. Обикновено за сметка на купувача са всички разходи по нея. Основните са: 1. таксата за вписването, която е 0,1% от удостоверения материален интерес; 2. местният данък в размер на 2% от договорената продажна цена или върху данъчната оценка, ако тя е по-висока от продажната; 3. нотариалната такса. Последната зависи от размера на сделката и е посочена в специална тарифа. Ако имотът е между 60 000 лв., нотариалната такса ще е 480,50 лв. плюс 0,5% за горницата над 50 000 лв. Така всички разходи по прехвърлянето излизат близо 1800 лв.

Източник: 24 часа

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив