Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 15, 2012

Въпреки това мнозина вече се съмняват в неговите бъдещи олимпийски успехи

 

Пазарът на имоти в Лондон е "на стероиди" още от 2009 г., въпреки че вече не всички вярват, че тази година той ще успее да отбележи огромни олимпийски постижения, пише колумнистът на Ройтерс Джордж Хей.

Цените на жилищата в някои от най-престижните квартали в Лондон като Челси и Нотинг Хил започнаха годината с рекордни нива – около 10% над последния пик. Един от факторите за това е досегашното възстановяване на финансовия сектор в Лондон, като повече от 20% от общите доходи на лондончани идват от финансовия сектор. Наред с това международните купувачи продължават да гледат на пазара в Лондон като на привлекателно място за живот и безопасна дестинация за техните капитали в момент на пазарна волатилност. Слабият стерлинг спрямо еврото само допринася за тази благоприятна ситуация.
 
Въпреки това една от подпорите, подкрепяща силния пазар, започва да поддава. Финансовият сектор в британската столица е в период на спад. По данни на британския Център за икономически и бизнес проучвания около 9% от заетите в сектора са били съкратени през 2011 г. Бонусите също са намалели.
 
Наемите в топ кварталите на Лондон също започват да се понижават. За януари спадът е 0,2%, като нивата им са на около 0,6% под пика от септември, сочат данни на Knight Frank.
 
При все това съкращенията в Лондонсото Сити все още не са приключени, а този процес исторически винаги е бил придружаван от ценови спадове. При кризите в началото на 90-те години на миналия век, както и при 2008 г., цените се понижиха с около 20%, казват от Capital Economics.
 
И първите признаци на забавяне на закъсняват. Според сайта за имоти Rightmove продавачите в Кенсингтън и Челси вече са понижили офертните цени с 1,7% през януари, след понижение от 0,4% през декември. Пониженията в други квартали през януари стигат до 4%.
 
Всичко това поставя международните купувачи под натиск, в случай, че цените се задържат или се възвърнат възходящия си тренд. Тяхната покупателна способност се понижи миналото лято, когато еврото отслабна спрямо паунда. Наред с това с отшумяването на опасността от остра икономическа криза и възстановяването на капиталовите пазари интересът към  безопасни инвестиционни убежища може да отслабне.
 
Въпреки това международните купувачи остават непридвидима сила. Търсенето от страна на заможни руснаци остава високо, пише Хей.
 
Прогнозни данни на Savills сочат, че цените на луксозните имоти в Лондон ще се повишат с 3% през 2012 г. Недвижимите имоти обаче обикновено се влияят от инерционни сили. Ако първокласните наеми и офертните цени в Кенсингтън са са значим индикатор, то инерцията ще води надолу, а не нагоре, смята Джордж Хей.
 
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив