Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 18, 2012

    По данни на BULGARIAN PROPERTIES обемът от сделки с недвижими имоти в столицата за първото тримесечие на 2012 се запазва на същите нива като през 2011г. Средната офертна цена  е 870 евро на кв.м., а цената на продадените апартаменти за първото тримесечие е 735 евро на кв.м. Нивата са почти без изменение от 4-тото тримесечие на 2011 г, когато средната цена на продадените апартаменти беше 730 евро на кв.м. На годишна база спадът в средната цена е 11.5%.
   През януари и февруари предпочитаните апартаменти са били основно в ниския ценови клас, докато през март има засилване на интереса и към по-скъпи апартаменти в престижни квартали на столицата.

Пазарите в двата най-големи курорта – Слънчев бряг и Банско– продължават да бъдат сходни като предлагане и цени, но все още Банско изостава по интерес от страна на руските купувачи, които са основният двигател на пазара на ваканционни имоти в България.

Банско, Боровец и Пампорово

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за първото тримесечие на 2012 г.  e 577 евро на кв.м., а сделки се сключват на средна цена 465 евро на кв.м.

Забелязва се и оживление на интереса към Боровец, офертните цени на апартаментите варират около 750-850 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 650 евро на кв.м.

Средната офертна цена за първото тримесечие на 2012 г. в третия по големина ски курорт в България - Пампорово- е 750 евро на кв.м, до сделки се стига на цени около 550 евро на кв.м.

Слънчев бряг

През тази година морските пазари са доста активни и се сключват повече сделки, отколкото в ски курортите. Това се дължи на силния интерес на руските купувачи към морските курорти в България.

Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за първото тримесечие е 663 евро на кв.м. спрямо 840 евро за същия период на 2011 г. Сделки се сключват на 440 евро на кв.м.

Селски имоти

Средната цена на продадените селски къщи за първото тримесечие на 2012 г. е 19 870 евро. През изминалите 3 месеца се забелязва леко намаляване на обема на реализираните сделки със селски къщи спрямо началото на 2011 г., което се дължи основно на студената зима.

Преобладават сделките на цени между 10 000 и 20 000 евро, но не липсва интерес и към по-скъпи и годни за обитаване къщи близо до курорти или големи градове. Най-голям интерес към селски къщи има в морските райони – областите Бургас, Варна, Добрич, както и селата в централна България – около градовете Велико Търново, Стара Загора и Пловдив. Интересът е най-вече от страна на руски купувачи, но има и доста българи, които искат да си купят къща на село, а в момента има много добри оферти, най-вече препродажби от чуждестранни собственици.

Основните купувачи на пазара на недвижими имоти продължават да бъдат българи и руснаци, като българите са активни основно на пазара в София и другите големи градове, а руснаците – в морските курорти. Забелязва се и тенденция на закупуване на ваканционни и селски имоти от български купувачи поради изгодните цени и добрите оферти, които излизат на пазара.

Елена Иванова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив