Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 28, 2012


Изключително силна е била инвестиционната активност на пазара на офиси в центъра на френската столица


Париж е изпреварил Лондон и от второто полугодие на 2011 г. е дестинация номер 1 за инвестиции в имоти в Европа, показват данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитирани от онлайн изданието propertyguru.com.sg.

През последното тримесечие на миналата година инвестиционната активност във френската столица изключително се е засилила, основно заради временното данъчно облекчение при сделките с бизнес имоти на публичните фондове и нуждата на някои инвеститори от ликвидност. Обемът на сделките през второто полугодие е достигнал 7,9 млрд. евро, посочват от компанията.

Като цяло във Франция инвестициите в имоти възлизат на 6,5 млрд. евро през последните три месеца на миналата година, което е най-високият оборот от третото тримесечие на 2007 г., сочи още статистиката.

Изключително силна е била инвестиционната активност на пазара на офиси в Централен Париж. Обемът на сделките в офис сегмента възлиза на 3 млрд. евро през четвъртото тримесечие на миналата година.

В последните години обаче експертите наблюдават, че ръстът на инвестициите в офиси в столицата на Франция е традиционен за последните три месеца на годината и в началото на следващата се наблюдават спадове. Очаква се тази тенденция да е валидна и за първото тримесечие на настоящата година.

Инвестициите в Централен Лондон през втората половина на миналата година достигат 7,8 млрд. евро. Инвестиционната активност за периода е била идентична с активността от първото полугодие, но значително по-слаба в сравнение с периода юли-декември 2010 г., посочват експертите.

Инвестициите в имоти във Великобритания като цяло достигат 8,3 млрд. евро през последното тримесечие на миналата година.

Другите най-добри инвестиционни дестинации в Европа са Мюнхен, Франкфурт и Берлин. Сред предпочитаните места за инвестиции в имоти влиза и Хамбург, покочват консултантите.

В топ 10 на най-добрите дестинации за инвестиции в имоти в Европа се нареждат още Стокхолм, Осло и Копенхаген, които привличат чужди инвеститори от Австралия и Канада.

От Централна и Източна Европа най-добрите инвестиционни дестинации са Москва и Варшава. Директните инвестиции в бизнес имоти в целия регион възлизат на 62,9 млрд. евро през второто полугодие на миналата година.

Общо за Европа обемът на инвестициите през миналата година достига 118 млрд. евро, което е ръст от 7 на сто спрямо 2010 г.

По думите на Джонатан Хъл от CBRE доверието на инвеститорите е силно повлияно от икономическата ситуация в Европа, но въпреки това Париж и Централен Лондон остават в кръга на техните интереси. “Ръстът на чуждите инвестиции са доказателство за трайната привлекателност на двата ключови за Европа пазари”, коментира Хъл.

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив