Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 30, 2012

От-до за акт 16

Лошата новина при сключването на сделка директно от строител е, че може да закупите имот от фирма, която ви се струва надеждна, а всъщност сградата, която се строи никога да не бъде завършена (акт 16). Затова по - добрият вариант е да се наеме брокер, който да се заеме с търсенето на вашия имот и когато вие харесате жилище, той да направи съответните проверки и справки за фирмата, документите по собствеността, липсата или наличието на тежести върху имота и земята.

Акт 16, казва брокерът Наско Доков, е познат и като " Разрешение за ползване " и представлява именно разрешение за ползване на една сграда, което е свързано с възможността сградата да бъде въведена в експлоатация и да може редовно да се живее в нея. Ако искате да купите имот в строяща се сграда, тогава трябва да се информирате от строителя на какъв етап е обекта - Акт 14, Акт 15 или акт 16. Но трябва да знаете, че съществува риск получаването на следващия Акт да се забави във времето. Много често причините за такова забавяне са извън строителя и не зависят от него.  Съществува официален регистър, където да проверите дали предстои акт 16 - в РДНСК може да проверите дали има такъв. Щом няма - значи предстои.Запиши промените

Да започнем отзад напред, съветва консултантът Николай Стоименов :


Зад  Акт 14 се крие това, че сградата е със завършен груб строеж или че, от този момент е реализирано правото на строеж. Акт 14 се заверява, когато е излята и последната плоча на строежа. Важно е да се знае от купуващите „на зелено“ ново строителство, че сграда има тогава, когато е заверен акт 14. Тогава можете да получите нотариален акт за закупения от Вас имот, да го ипотекирате и всички други операции. Акт 14 е първата стъпка за контрол на строителните дейности, защото това е документът за приемане на конструкцията на сградата, документ, който се издава, когато сградата достигне етап " груб строеж ".  Преди акт 14 сградата не е недвижим имот, а обект с право за строеж.

Запиши промените
Акт 15 - С него се установява, че зданието е напълно завършено. Акт 15 по своята същност е констативен акт. С него се констатира и удостоверява готовността за въвеждане в експлоатация на сградата. Изпълнителят на строежа предава на възложителя сградата. Възложителят пък е длъжен да въведе сградата (обекта) в експлоатация.
Акт 15 удостоверява, че са приключили строително-монтажните работи. В подписването му участват освен Изпълнител (строител), Възложител (собственик), така и Проектанти и Строителен надзор.
За подписване на акт 16 (Удостоверение за въвеждане в експлоатация) първо минава приемателна комисия, която тества отделните съоръжения, инсталации и т.н. После се съставя протокол. И едва тогава, ако не бъдат отчетени отклонения от стандартите и отделните конкретни заложени изисквания се издава заветният документ.
Удостоверението за въвеждане в експлоатация се издава от Кмета на съответната община или от Главния архитект, ако е упълномощен от Кмета.

Ако липсва АКТ 16 означава, че жилището няма разрешение или удостоверение за ползване, поради една или друга причина. Издаването на акта доказва, че строежът няма недопустими отклонения от стандартите и покрива изискванията за безопасност

За сгради строени преди 1996 г. се издава удостоверение за актуално състояние, което играе ролята на така нареченият акт 16. За целта е нужно да отидете в общинската или кметска администрация по местонахождение на имота, да представите копие от документа за собственост и ако имате строителни книжа, и да поискате издаването на Удостоверение за актуално състояние, в което вече ще бъдат описани застроената площ, етажност и т.н.

Как фирмата-строител да е сигурна, че сградата ще получи акт 16? Понякога пречка за издаване на Акт 16 може да е проблем, създаден от някое от комуникационните дружества - доставчици на ток или вода. Липсата на Акт 16 не е пречка за използване на сградата, макар че в последно време тази възможност започва да се ограничава все повече.

 При издаване на разрешение за ползване/ акт 16 / се проверяват редица неща, свързани с:

-установените права на собственост от гледна точка на законност на построената сграда.

-дали сградата е строена с одобрени проекти или без одобрени проекти.

-съответствието между фактическото изпълнение и одобрените проекти.


При новото строителство скритите дефекти са изключително много, а често се случва строителите да отказват съдействие при проблеми възникнали след нотариалното прехвърляне. Тук идва ролята на брокера, който познава изкъсо процеса и е добил необходимия опит и рутина при този тип сделки. Наемете си брокер още преди да започнете търсенето - той ще ви спести много време и ще ви даде отговорите на много въпроси, които строителят може тактично да пропусне.

 

Изготвил: Ванина Колева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив