Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 29, 2013

Раздвижване на пазара на жилищни имоти се забелязва в последните месеци, отчитат брокерите. Купуват се всички типове апартаменти, основно в София и някои от по-големите градове на страната.
 
Положителната тенденция се наблюдава от около 1 г. и се засилва през последните 6 месеца, отчита Страхил Иванов, генерален мениджър на "Явлена". Основният начин за финансиране на сделките са собствени средства, натрупани в последните години в банките, допълни Иванов.
 
И от "Адрес недвижими имоти" отчитат като основна тенденция в последните месеци засилващата се активност на имотния пазар. Отдават го на няколко фактора, включително и поведението на банките, които започват да предлагат по-изгодни условия по кредитите.
 
Налице са няколко типа клиенти, според брокерите. Първата и най-голяма група са купувачите, които ползват собствени средства. Ако не им достигат, се обръщат за заем от приятели и роднини. Когато и те не могат да помогнат, се насочват към теглене на потребителски кредит. Предпочитат го, защото с него допълват недостига си на средства, без да утежняват жилището с ипотека, и получават парите за кратък срок - кредитите се отпускат за 1-2 дни, защото банките са доста оперативни в момента. На трето място с много малък дял идват купувачите, които търсят ипотечен кредит. Той обикновено е в рамките на 60-70% до 80% от стойността на жилището.
 
Анализаторът на "Явлена" прогнозира, че интересът към ипотечното кредитиране ще се засили, когато намалеят спестените средства, икономическата обстановка в страната се успокои и се появи ново строителство, при което вече се усещал недостиг.
 
Според "Адрес" продължават да се търсят квартали с добра инфраструктура и комуникации, често по линиите на метрото. Южните квартали, широкият център, "Младост", "Люлин", "Надежда", "Изток" и "Гео Милев" остават сред най-популярните. Пазарът е много специфичен - търсят се апартаменти за задоволяване на жилищните нужди на хората, обобщават от "Явлена". Най-масовата група клиенти купуват апартаменти, в които могат да живеят. Най-търсени са 2- и 3-стайните. По-малко се купуват 1- и 4-стайните. Рядко има сделки с инвестиционни имоти. Достатъчно са клиентите за хубави имоти на стратегически места.
 
Според "Адрес" купувачите са предимно работещи в IT сектора, туризма, търговията, хранително-вкусовата промишленост, бързооборотни стоки и сектори, ориентирани към износ.
 
Отстъпките продължават да са фактор с все по-малко значение на пазара на жилища. 23% от сделките се сключват без отстъпка, а при 33% тя е 2000 евро. При 10% се прави компромис над 10 000 евро.

 
Източник: 24 часа

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив