Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 29, 2013

Раздвижване на пазара на жилищни имоти се забелязва в последните месеци, отчитат брокерите. Купуват се всички типове апартаменти, основно в София и някои от по-големите градове на страната.
 
Положителната тенденция се наблюдава от около 1 г. и се засилва през последните 6 месеца, отчита Страхил Иванов, генерален мениджър на "Явлена". Основният начин за финансиране на сделките са собствени средства, натрупани в последните години в банките, допълни Иванов.
 
И от "Адрес недвижими имоти" отчитат като основна тенденция в последните месеци засилващата се активност на имотния пазар. Отдават го на няколко фактора, включително и поведението на банките, които започват да предлагат по-изгодни условия по кредитите.
 
Налице са няколко типа клиенти, според брокерите. Първата и най-голяма група са купувачите, които ползват собствени средства. Ако не им достигат, се обръщат за заем от приятели и роднини. Когато и те не могат да помогнат, се насочват към теглене на потребителски кредит. Предпочитат го, защото с него допълват недостига си на средства, без да утежняват жилището с ипотека, и получават парите за кратък срок - кредитите се отпускат за 1-2 дни, защото банките са доста оперативни в момента. На трето място с много малък дял идват купувачите, които търсят ипотечен кредит. Той обикновено е в рамките на 60-70% до 80% от стойността на жилището.
 
Анализаторът на "Явлена" прогнозира, че интересът към ипотечното кредитиране ще се засили, когато намалеят спестените средства, икономическата обстановка в страната се успокои и се появи ново строителство, при което вече се усещал недостиг.
 
Според "Адрес" продължават да се търсят квартали с добра инфраструктура и комуникации, често по линиите на метрото. Южните квартали, широкият център, "Младост", "Люлин", "Надежда", "Изток" и "Гео Милев" остават сред най-популярните. Пазарът е много специфичен - търсят се апартаменти за задоволяване на жилищните нужди на хората, обобщават от "Явлена". Най-масовата група клиенти купуват апартаменти, в които могат да живеят. Най-търсени са 2- и 3-стайните. По-малко се купуват 1- и 4-стайните. Рядко има сделки с инвестиционни имоти. Достатъчно са клиентите за хубави имоти на стратегически места.
 
Според "Адрес" купувачите са предимно работещи в IT сектора, туризма, търговията, хранително-вкусовата промишленост, бързооборотни стоки и сектори, ориентирани към износ.
 
Отстъпките продължават да са фактор с все по-малко значение на пазара на жилища. 23% от сделките се сключват без отстъпка, а при 33% тя е 2000 евро. При 10% се прави компромис над 10 000 евро.

 
Източник: 24 часа

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив