Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 30, 2014

Покупка на общо жилище преди сватбата – това е изборът на много млади двойки в днешно време. В общия случай, дори и двамата да работят, не разполагат с достатъчно спестени пари за покупка на собствен дом. Тогава единственият вариант за много хора е ипотечен кредит от банка.

В уравнението се появяват редица неизвестни. Възниква въпросът дали ако двойката сключи брак, ще получи по-голям процент финансиране и по-добри условия по ипотечния кредит. И отделно – какви са разходите по изповядването на самата сделка.

За покупка не е необходимо двойката да е женена, посочва адвокат Милена Миткова. И двамата ще бъдат купувачи и кредитоискатели, респективно – длъжници. Процентът и условията  зависят от банката – дали там се превеждат заплатите на кредитоискателите и т.н.

Факт е, че има данъчни облекчения за млади семейства с ипотека. Дали обаче си заслужава да сключите брак, само за да купите имот по-изгодно – преценете сами.

Процентът на финансиране зависи от оценката и договорената сума, коментира юристът. Ако например оценката на жилището е 40 хил. евро, а продажната му цена – 30 хил. евро, то финансирането може да достигне и до 90%.

Брокер Антон Илиев подчертава, че процентът на финансиране много зависи от типа строителство и местоположението на имота – дали е панел, ЕПК, тухла, гредоред. Също така е важно дали е в голям град или малък град или в село.

Важна подробност е, че банките отпускат ипотечни кредити и приемат за ипотека имота, ако е сключен предварителен договор с платено капаро за него, допълва експертът. Двойката първо ще премине през първоначално одобрение в банката на база на доходите и на двамата от последните месеци.

По думите на Миткова разходите по една подобна сделка – местен данък, нотариални такси и такса вписване – ще са около 2,800 лева. Допълнително за договорна ипотека в полза на банката – около 850 лева, а за законна ипотека – около 470 лева.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив