Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 6, 2012


Бомбата със студентските кредити жестоко осакати шансовете им да си купят жилище въпреки наглед благоприятните икономически условия за това


Неотдавна Федералният резерв на САЩ обяви, че между 2009 г. и 2011 г. едва 9% от хората на възраст между 29 и 34 г. са получили ипотека за първо жилище, пише Forbes.

Това е наполовина на дела им отпреди десетина години, когато тези нива се движеха около 17%.

Не е ли обаче сегашната ситуация на жилищния пазар, с милионите нежелани домове, рекордно ниските цени и безпрецедентно ниските ипотечни лихви, възможност за купувачите на първо жилище да направят сделката на живота си?

Освен ако не плащате в брой, собственият дом изглежда остава само мечта за младото поколение. И за това не могат да се винят икономиката и разочароващият жилищен пазар.

Бомбата със студентските кредити жестоко осакати шансовете на младите да си купят жилище. През миналата година размерът на неизплатените студентски кредити достигна 1 трлн. долара, изпреварвайки дълга по кредитни карти за първи път в историята на САЩ.

В съчетание със слабия трудов пазар и буксуващата икономика, тази комбинация от фактори пречи на купувачите на първи дом и ограничава ефекта от рекордно ниските лихви, посочва авторът от Businessweek Боб Уилис.

"Когато възрастните се чудят какво не е наред с младото поколение, което все повече избира да живее с родителите си и да отлага женитбата и купуването на собствен дом, първото нещо, което можем да кажем, е че думата "избират" не е правилна. Никой не избира това. Икономиката избра вместо тях", пише Дерек Томпсън от The Atlantic.

Едва 11% от потребителите на кредитни продукти на възраст между 20 и 29 години в САЩ имат ипотека, показват последните данни на CreditKarma.com.

Купуването на собствен дом си остава основна финансова цел за повечето от поколението на 20-годишните, но статистиката показва, че едва 1 от 10 осъществява мечтата си преди 30-я си рожден ден.

При сегашната икономическа ситуация младежите в САЩ планират месец за месец, а не година за година. Един от четирима живеят от заплата до заплата, а повечето са далеч по-загрижени как ще си покрият сметките и са далеч от мисълта как ще си купят жилище след години.

Собствеността на жилище е само върха на айсберга. За да са финансово независими в сегашната икономическа обстановка, когато сигурността на работното място вече не е това, което беше, а университетът често е твърде рискова инвестиция, младите трябва да се адаптират и да се научат как да остават на повърхността на бурните финансови води.


www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив