Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 5, 2015

Коментари: 1

Обезпечението по ипотечните кредити ще се свие до размера на ипотекирания имот без допълнителни задължения за клиент в неплатежоспособност. Това предвижда законопроектът за ипотечния кредит, който БНБ подготвя, съобщава БНР.

Асоциацията на кредитните консултанти прогнозира и поевтиняване на ипотечните кредити с 1-1,5 процента до края на годината.

Законопроектът се подготвя в отговор на изискванията на европейска директива, чиято цел е да постигне по-голяма защита за ползвателите на банкови услуги. Така, ако се окаже, че не сте в състояние да изплащате своята ипотека, банката ще трябва да се задоволи само със стойността на ипотекирания имот, без да посяга към останалото ви имущество.

При какви условия обаче, разяснява Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти:

„В момента повечето оферти са за финансиране до 50 процента, т.е. да имате поне половината от стойността на имота, който закупувате. Ако в бъдеще има някакъв проблем, вие ще отговаряте само до продажбата на имота и цената, която бъде реализирана."

За да бъдат защитени потребителите, Асоциация настоява за въвеждането на финансов омбудсман и още:

„Простичко казано, ако банката каже: "Вие ми дължите 100 лева", тя предоставя една разпечатка от компютъра и съдът изважда изпълнителен лист веднага. Дали тази сума е била такава, дали не е била такава, дали е вярно това, което го пише в компютъра, това после се установява с дело, ако искате, съдете ги", казва Васил Кендов от Асоциацията на потребителите на банкови услуги.

Експерти прогнозират и поевтиняване на ипотечните кредити до края на годината:

„Виждаме, че тенденцията от последните четири години е те да вървят надолу и още в края на тази година аз очаквам, че и тук ще имаме лихви, които ще се движат в рамките между 5 - 6,5 процента."

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Битият си е бит, ..... Ако има нещо, няма нищо ... Колко българи платиха с години от живота си липсата на цивилизовани правила ?

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив