Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 8, 2012

Най-предпочитани на пазара са новопостроените жилища в затворените комплекси, както и новите жилища в покрайнините на София
 

Близо 45% от участниците в проучването декларират намерение да купят жилище през следващите 12 месеца. От тях 40% съобщават, че се нуждаят от по-голям имот.

Около една трета от потенциалните купувачи проявяват интерес да направят сделка, заради по-ниските цени. За четвърт от анкетираните пък намерението за покупка на жилище е продиктувано от необходимост, обикновено заради увеличаването на семейството.

Една пета от запитаните заявяват, че смятат да купят жилище като инвестиция. Само 11% от анкетираните искат да намерят жилище с по-добра локация.

Най-търсени на столичния пазар на имоти са апартаментите с две спални, като 40% от потенциалните купувачи проявяват интерес към подобни жилища. Една десета от запитаните се интересуват от покупката на апартамент с 1 спалня, а четвърт от тях искат да се сдобият с апартамент с 3 спални.

От покупката на къща се интересуват 26% от участниците в проучването, показват резултатите.

Най-много от анкетираните (31%) заявяват, че могат да отделят между 80 и 120 хил. евро за покупка на жилище. Една четвърт от тях са готови да платят между 50 и 80 хил. евро, а 22% - сума до 50 хил. евро.

Една пета от запитаните са предвидили за покупка на ново жилище над 120 хил. евро.

Резултатите показват още, че най-предпочитани на пазара са новопостроените жилища в затворените комплекси, както и новите жилища в покрайнините на София.

Най-важните за потенциалните купувачи фактори за избор на ново жилище са кварталът, цената, качеството на строителството, наличието на паркинг, зелените площи и инфраструктурата в района.

Близо две трети от потенциалните купувачи на ново жилище в София са мъже на възраст 26-45 години. Половината от анкетираните са с месечни доходи на домакинството над 3 хил. лева. Повечето от запитаните заемат ръководни длъжности и работят в сферата на информационните технологии, консултантските фирми и финансите.

 

www.investor.bg

 

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив