Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 8, 2012

Най-предпочитани на пазара са новопостроените жилища в затворените комплекси, както и новите жилища в покрайнините на София
 

Близо 45% от участниците в проучването декларират намерение да купят жилище през следващите 12 месеца. От тях 40% съобщават, че се нуждаят от по-голям имот.

Около една трета от потенциалните купувачи проявяват интерес да направят сделка, заради по-ниските цени. За четвърт от анкетираните пък намерението за покупка на жилище е продиктувано от необходимост, обикновено заради увеличаването на семейството.

Една пета от запитаните заявяват, че смятат да купят жилище като инвестиция. Само 11% от анкетираните искат да намерят жилище с по-добра локация.

Най-търсени на столичния пазар на имоти са апартаментите с две спални, като 40% от потенциалните купувачи проявяват интерес към подобни жилища. Една десета от запитаните се интересуват от покупката на апартамент с 1 спалня, а четвърт от тях искат да се сдобият с апартамент с 3 спални.

От покупката на къща се интересуват 26% от участниците в проучването, показват резултатите.

Най-много от анкетираните (31%) заявяват, че могат да отделят между 80 и 120 хил. евро за покупка на жилище. Една четвърт от тях са готови да платят между 50 и 80 хил. евро, а 22% - сума до 50 хил. евро.

Една пета от запитаните са предвидили за покупка на ново жилище над 120 хил. евро.

Резултатите показват още, че най-предпочитани на пазара са новопостроените жилища в затворените комплекси, както и новите жилища в покрайнините на София.

Най-важните за потенциалните купувачи фактори за избор на ново жилище са кварталът, цената, качеството на строителството, наличието на паркинг, зелените площи и инфраструктурата в района.

Близо две трети от потенциалните купувачи на ново жилище в София са мъже на възраст 26-45 години. Половината от анкетираните са с месечни доходи на домакинството над 3 хил. лева. Повечето от запитаните заемат ръководни длъжности и работят в сферата на информационните технологии, консултантските фирми и финансите.

 

www.investor.bg

 

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив